İslami kaligrafi ile süslenen Isparta hediyelik halıları
Souvenir carpets decorated with Islamic calligraphy
- Tez No: 345961
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ NURHAN ÖLMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Halı, hediyelik halı, hat sanatı, kaligrafi, geleneksel sanatlar, Carpet, carpet gift, calligraphy and traditional arts
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Hediyelik halı; ?desen kompozisyonunda resim, yazı ya da her ikisi birden bulunan, genellikle küçük boyutlu dokunan, duvara asılan ya da masa üzerine konulan, sadece hatıra, dekoratif eşya ve promosyon olarak dağıtılmak amacıyla üretilen halılardır?. Isparta ilinde İslami kaligrafi ile süslenmiş hediyelik halı bulundurma geleneğinin geçmişi eskilere dayanmaktadır. Geleneksel Isparta el halıları arasında yer alan bu tür hediyelik halıların günümüzde üretimi yapılmamaktadır. Koleksiyonlarda ve şahıslarda muhafaza edilmekte, ev ve iş yerlerinde, camilerde en özel yerlerde saklanmakta ve asılarak sergilenmektedir. Bu çalışmada Isparta yöresinde halen cami, türbe, halı satış merkezleri, dükkân, mağaza gibi mekânlarda çeşitli şekillerde muhafaza edilen hediyelik halılar tespit edilmiş, teknik ve estetik özelikleri itibarıyla incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Souvenir carpets are carpets that have images, text or both in pattern composition, often woven as small-sized, hang on walls or laid on tables, and produced just to be presented as commemorative, decorative furniture or promotion. The tradition of having souvenir carpets decorated with Islamic calligraphy in the province of Isparta dates back to quite old times. The manufacture of such souvenir carpets, which has a place in traditional Isparta hand-woven carpets, is no longer carried out. They are kept in collections, preserved in special places in houses and workplaces, and displayed on walls. In this study, souvenir carpets that are still preserved in such places as mosques, turbes, carpet showrooms, and shops in the province of Isparta have been determined and examined in terms of their aesthetic qualities.