Yüksel Arslan'da mekân ve beden ilişkisi
The relationship between space and the body in Yüksel Arslan
- Tez No: 345984
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP SAYIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Yüksel Arslan, Gölge Oyunu, Sürrealizm, Yüksel Arslan, Shadow play, Surrealism
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Işık Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu tezin temel amacı, Yüksel Arslan?ın çalışmalarında mekân ve beden ilişkisini Doğulu ve Batılı geleneklerden gelerek ortaya koymaktır. Çalışmanın birinci bölümünde, mekânın İslami coğrafyalarda nasıl algılandığı özellikle gölge oyunları, Siyah Kalem sanatı ve Osmanlı minyatürleri gibi örnekler üzerinden irdelenmiştir. Batılı ve Doğulu temsil biçimleri sorgulanarak, bedenin mekân üzerindeki konumlanma biçimleri aydınlatılmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde ilk olarak Sürrealizmin nasıl tepkiler sonucunda ortaya çıktığı araştırılmış ve daha sonra Sürrealist rüya mekânı ile Tasavvuf düşüncesi arasındaki ortaklıklar ve farklılıklar ele alınmıştır. Son olarak Yüksel Arslan?ın birbirinden farklılık gösteren iki geleneği kendi sanatı üzerinde nasıl bir araya getirdiği ve bununla da kalmayıp tercihini ne doğrultuda kullandığı, ilk iki bölümde araştırılan konular dâhilinde sorgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this thesis, Yüksel Arslan studies the relationship between space and the body came to reveal the traditions of East and West. In the first part of the study, the perception of space, especially in Islamic regions shadow games, such as Siyah Kalem?s art and Ottoman miniatures are discussed through examples. Questioning the Eastern and Western forms of representation, forms of body positioning on space, aimed to explain. Be the first to occur as a result of the second part, investigated, and then respond to the surrealism surrealist dream partnerships between space and Sufism thought and differences are discussed. In conclusion, on the art of Yüksel Arslan that differ in how the two traditions brought together by their preference and what direction it, but also uses the first two sections within the investigated subjects were questioned.