Metalik alaşımların termofiziksel özelliklerinin belirlenmesi
The determination of thermophysical properties of metallic alloys
  1. Tez No: 346031
  2. Yazar: NAMIK AKSÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK KERVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Isıl İletkenlik, Sıcaklık Katsayıları, Üçlü Kurşunsuz Lehim Alaşımları, Thermal conductivity, Temperature Coefficients, Ternary Lead Free Solder Alloys
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
Bi-% 42.73 ağ.Sn-% 1.03 ağ.Ag (BiSnAg), Sn-% 3.5 ağ.Ag-% 0.9 ağ.Cu (SnAgCu), Sn-% 6 ağ.Sb-% 5 ağ.Ag (SnSbAg), Sn-% 42.8 ağ.Bi-% 0.04 ağ.Cu (SnBiCu) ve In-% 48.4 ağ.Sn-% 2.31 ağ.Ag (InSnAg) üçlü ötektik kurşunsuz lehim alaşımlarının ısıl iletkenliklerinin sıcaklığa bağlı değişimi lineer ısı akış sistemi kullanılarak ölçüldü. Her bir çubuk numune bir ucundan ısıtıcı sistem kullanılarak 20 K adımlarla malzemenin erime sıcaklığının 10 K altına kadar ısıtıldı ve diğer ucu ise lineer bir sıcaklık gradyenti elde etmek için soğutucu sistemle soğutuldu. Isıl iletkenliğin tespiti için; kesit alanı, çubuk boyunca en az iki noktanın sıcaklığı, bu iki sıcaklığın ölçüldüğü noktalar arası uzaklık ve numune üzerindeki ısı akış miktarı ölçüldü. Her bir kurşunsuz lehim alaşımı için erime sıcaklığındaki ısıl iletkenlik, ısıl iletkenliğin sıcaklığa bağlı grafiğinden elde edildi. Isıl iletkenlik sıcaklık katsayıları da ilgili iletkenlik-sıcaklık grafiklerinden sırasıyla elde edildi.
Özet (Çeviri)
The variations of thermal conductivity with temperature for ternary eutectic lead?free solder alloys, Bi-% 42.73 wt.Sn-% 1.03 wt.Ag (BiSnAg), Sn-% 3.5 wt.Ag-% 0.9 wt.Cu (SnAgCu), Sn-% 6 wt.Sb-% 5 wt.Ag (SnSbAg), Sn-% 42.8 wt.Bi-% 0.04 wt.Cu (SnBiCu) ve In-% 48.4 wt.Sn-% 2.31 wt.Ag (InSnAg) were measured by using a linear heat flow apparatus. Each rod specimen was heated from one side by using a hot stage in steps of 20 K up to 10 K below the melting temperature of the material and the other side was kept cool by using a cold stage to get a linear temperature gradient. To determine the thermal conductivity; the cross?sectional area, the temperatures of at least two points along the rod, the distance between points of temperature measurements and the rate of heat flow into the rod were measured. The thermal conductivity of each lead-free solder alloy at its melting temperature was obtained from graphs of thermal conductivity variations with temperature. The thermal temperature coefficients were also determined from the corresponding conductivity versus temperature graphs respectively.