'Pb-Sn ikili metalik alaşımlarının (Pb-% x ağ. Sn (x= 25, 50, 61.9, 75) termofiziksel özelliklerin araştırılması'
The investigation of termophysical properties in Pb–Sn binary metallic alloys (Pb–x wt. %Sn x=25,50, 61.9, 75) systems
- Tez No: 374259
- Danışmanlar: PROF. DR. BUKET SAATÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Pb-Sn ikili alaşımı, termofiziksel özellikler, mekanik özellikler, elektriksel özdirenç, Pb-Sn binary alloy, term physical properties, mechanical properties, electrical resistivity
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada Pb-Sn ikili metalik alaşımının [Pb-% x ağ. Sn (x=25, 50, 61.9, 75) bileşimleri için] termofiziksel özellikler araştırıldı. Numunelerin X-ışınları toz difraksiyon desenleri değerlendirilerek kristal örgü parametreleri ve tane büyüklükleri elde edilmiştir. Pb-Sn ikili alaşımının EDX analizi yapılarak bileşimler doğrulanmış ve SEM görüntüleri ile mikro yapıları incelenmiştir. Pb-Sn ikili alaşımının dört nokta prop yöntemi ile elektriksel özdirençleri ve sıcaklıkla değişimleri elde edilmiştir. Numunelerin mikro sertlikleri Vickers mikro sertlik cihazı ile 25 g yük altında yapılmıştır. Artan Sn oranı ile birlikte sertliğin arttığı bulunmuştur. Ayrıca numunelerin çekme deneyleri 20 mm/dak hız kullanılarak yapılmıştır ve gerilmenin artan Sn miktarına bağlı olarak arttığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the thermo physicals properties of Pb-Sn binary alloys [for the composition of Pb-x wt. % Sn (x=25, 50, 61.9, 75] were investigated. The crystal unit cell parameters and the grain size of the samples were obtained by evaluating X-ray powder diffraction patterns. The composition of the Pb-Sn binary alloys were identified by the EDX analysis and the microstructures were examined by SEM images. The electrical resistivities of Pb-Sn binary alloys were measured by four point probe method and their temperature dependence were obtained. The micro-hardness of the samples was carried out by using Vickers micro-hardness apparatus under 25 g loads. The hardness of samples increased with increasing proportion of Sn. Also, the tensile tests of samples were made by using 20 mm/min speed and the stress was observed depending on the increasing Sn.