Randomized low-rank nonlinear RXdetector
Rastgeleleştirilmiş düşük rütbeli RXdedektörü
  1. Tez No: 764285
  2. Yazar: SELÇUK YAPICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH NAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Anomali tespiti, çekirdek RX, rastegele Fourier öznitelikleri, düşük-rank, rastgelileştirilmiş SVD, Anomaly Detection, Kernel RX, Random Fourier Features, Low-Rank, Randomized SVD
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Anormallik tespiti, görüntü analizi ve ağ saldırı tespiti dahil olmak üzere çeşitli uygulama alanlarında önemli bir konudur. Reed–Xiaoli dedektürü, analiz edilen veriler Gauss dağılımına sahipse kullanılabilecek verimli ve doğru bir anomali dedektörüdür. Ancak, gerçek dünyada veriler nadiren Gauss dağılımına sahiptir. Doğrusal olmayan veriler için çekirdek RX (KRX) önerilmiş ve yaygın olarak kullanılmaktadır. KRX yöntemiyle ilgili en büyük sorun, büyük veri veya gerçek zamanlı senaryolarda kullanılmasını engelleyen yüksek hesaplama karmaşıklığıdır. Çözüm olarak literatürde KRX yönteminin Rastgele Fourier Öznitelikleri (RFF) yaklaşımı, yani RRX yöntemi önerilmiştir. KRX'in bir başka zayıflığı da sayısal sorunlardır, temel olarak çekirdek matrisi kötü koşullandırılmıştır ve düzenlileştirme ile çözülebilir. Bu durum RRX yöntemi için de geçerlidir. Bu çalışmada, en iyi düşük dereceli yaklaşımın Tekil Değer Ayrışımı (SVD) olması nedeniyle verimli bir çözüm olarak RRX yöntemini randomize SVD ile genişletiyoruz. Önerilen yöntem, randomize düşük dereceli RX (RLR-RX), hem RRX hem de KRX'e kıyasla daha iyi hesaplama karmaşıklığı ve daha iyi algılama performansı saşlar. Önerilen RLR-RX yönteminin etkinliği ve algılama performansı, sentetik bir veri kümesi ve gerçek dünya veri kümesi kullanılarak gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Anomaly detection is an important topic in various application areas including image analysis and network intrusion detection. The Reed–Xiaoli detector is an efficient and accurate anomaly detector that can be used if analyzed data is Gaussian distributed. However, in real-world data is rarely Gaussian distributed. For nonlinear data, kernel RX (KRX) is proposed and widely employed. The biggest issue with KRX method is its high computational complexity which prevents using it for big data or in real-time scenarios. As a remedy, in the literature, Random Fourier Features (RFF) approximation of the KRX method is proposed, namely RRX method. Another weakness of KRX is numerical issues, basically kernel matrix being bad-conditioned, which can be solved by regularization. This situation also applies to RRX method. In this study, we extend the RRX method with randomized SVD as an efficient solution owing to best low-rank approximation being Singular Value Decomposition (SVD). Proposed method, randomized low-rank RX (RLR-RX), provides better computational complexity and better detection performance compared to both RRX and KRX. Efficiency and detection performance of the proposed RLR-RX method is demonstrated using a synthetic dataset and real-world dataset.