2-boyutlu iletken yapılardan elektromanyetik saçılım analizi
Analysis of EM scattering from 2-D arbitrary shapes
- Tez No: 346064
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN KÖKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektrik Alan İntegral Denklemi, Moment Metodu, İki Boyutlu İletken Yapılar, Paralel Hesaplama, Nümerik Modelleme, electric field integral equation, method moments, 2-D arbitrary shapes, parallel computation, numeric modelling
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmada elektrik alan integral denklemi ve moment metodu kullanılarak iki boyutlu iletken yapılar üzerinde indüklenen yüzey akımları ve bu akımlar kullanılarak radar kesit alanı parametreleri hesaplanmış ve hesaplama sürelerini iyileştirme çalışmaları yapılmıştır. Elektrik alan integral denkleminin moment metodu ile çözümünde parçalı sinüs fonksiyonu açılım fonksiyonu olarak Galerkin yöntemi ile beraber kullanılmıştır. Yazılımda Matlab programının yetenekleri kullanılarak hesaplama yükü değiştirilmeden hesaplama süreleri iyileştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar literatürde bulunan referans çözüm ile farklı durumlar için karşılaştırılmış ve doğrulanmıştır. Farklı kesit alana sahip iki boyutlu iletken yapıların benzetim sonuçları incelenmiştir. Daha sonra uygulanan hesaplama süresi iyileştirmeleri farklı durumlar için test edilmiştir. Sonuçlar incelendiğinde iki boyutlu iletken yapıların hızlı ve başarılı bir şekilde analizi gerçekleştirilebildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Method of moments formulated with electric field integral equation is used to compute the induced surface currents and radar cross section and improvements for decreasing computing time are performed. In method of moments formulation piece-wise sinusoidal functions are used as expansion functions with Galerkin method. Using Matlab environment?s abilities computing time is decreased without changing the computational cost. Results are verified with reference solutions. After verification, shapres with various cross sections are analyzed. Computing times for various problems are analyzed. In conclusion, fast and accurate analysis of 2-D arbitrary conductors are performed.