İnsan serum albumin baskılanmış eş boyutlu manyetik poli(glisidil metakrilat) partiküller
Human serum albumin imprinted monodisperse magnetic poly(glycidyl methacrylate) beads
  1. Tez No: 346109
  2. Yazar: FATMA KARTAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADİL DENİZLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biyomühendislik, Biyoteknoloji, Biochemistry, Bioengineering, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: HSA, moleküler baskılama, karakterizasyon, seçicilik, mikroküre, HSA, molecular imprinting, characterization, selectivity, microsphere
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu tez çalışmasında, protein-afinite malzemeler hazırlamak için metal-koordinasyon ile moleküler baskılama teknolojisinin birleştirilmesiyle yeni bir yaklaşım geliştirildi. Eş boyutlu manyetik poli(glisidilmetakrilat) (m-PGMA) (1.7 ?m boyutunda) küreleri hedef proteini spesifik tanıma için kullanıldı. m-PGMA küreleri Fe3O4 nano parçacık varlığında dispersiyon polimerizasyon yöntemiyle hazırlandı. Metal koordinasyona dayalı yüzey baskılı m-PGMA hazırlandı ve insan serum albuminin (HSA) spesifik tanınması için kullanıldı. İminodiasetik asit (İDA) metal koordinasyon monomeri olarak kullanıldı ve HSA molekülü metal koordinasyonu yoluyla m-PGMA yüzeyine bakır iyonları yardımıyla tutturuldu. m-PGMA, tetraetilortosilikat (TEOS) ve aminopropiltrimetoksisilan (3-APTMS) arasındaki kondenzasyon reaksiyonuyla oluşturulan polimerle kaplanmıştır. Elde edilen HSA baskılı mikroküreler taramalı elektron mikroskopu (SEM), enerji dağılımlı x-ışını spektroskopisi (EDX), termal gravimetrik analiz (TGA), diferansiyel termal analiz (DTA), fourier dönüşümlü kızıl ötesi spektroskopisi (FTIR-ATR) ve zeta potansiyel analizi ile karakterize edilmiştir. m-PGMA kürelerinin şişme oranı % 34 olarak hesaplanmıştır. Maksimum HSA adsorpsiyon kapasitesi pH 6?da 37.64 mg/g polimerdir. Bağıl seçicilik katsayılarını (K) hesaplamak için farklı derişimlerde hazırlanmış MIP?in seçicilik deneyleri lizozim, sığır serum albumini ve sitokrom C proteinlerinin varlığında gerçekleştirilmiştir. HSA baskılı m-PGMA mikroküreleri tekrarlanabilirlik deneyleri için birden fazla kullanılmış ve sonuçlar adsorpsiyon kapasitesinde ihmal edilebilecek bir azalma olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a new approach, combining metal-coordination with molecular imprinting technology, was developed to prepare protein affinity materials. Magnetic poly(glycidylmethacrylate) (m-PGMA) beads in monosize form (1.7 ?m in diameter) were used for specific recognition towards the target protein. The m-PGMA beads were prepared by dispersion polymerization in the presence of Fe3O4 nano-powder. Surface imprinted m-PGMA based on metal coordination was prepared and used for the selective recognition of human serum albumin (HSA). Iminodiaceticacid (IDA) was used as metal coordinating monomer and HSA molecule was anchored by Cu2+ on the surface of m-PGMA by metal coordination. The m-PGMA was coated with a polymer formed by condensation of tetraethylorthosilicate (TEOS) and aminopropyltrimethoxysilane (3-APTMS). The obtained HSA imprinted microspheres were characterized by scanning electron microscope (SEM), energy dispersive X-ray spectroscopy (EDX), thermal gravimetric analysis (TGA), differential thermal analysis (DTA), fourier transform infrared spectroscopy (FTIR-ATR) and zeta potential analysis. The swelling ratio of m-PGMA microspheres was calculated as 34%. The maximum HSA adsorption capacity of MIP was 37.64 mg/g polymer at pH 6.0. The selectivity experiments of MIP prepared with different concentrations in the presence of lyzozym, bovin serum albümin and cytocrom C proteins were performed in order to determine the relative selectivity coefficients (K). HSA imprinted m-PGMA microspheres were used many times for the reusability experiments and the findings showed that there was a negligible decrease in adsorption capacity.