Fluvalinate'ın lebistes balıkları (Poecilia reticulata) üzerine akut etkisinin belirlenmesi
The determination of acute effects of fluvalinate on guppies (Poecilia reticulata)
- Tez No: 346115
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT VAHDET YERLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Sentetik piretiroid, Fluvalinate, Poecilia reticulata, akut toksisite, LC50, Synthetic pyretroids, Fluvalinate, Poecilia reticulata, acute toxicity, LC50
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Sentetik bir piretroid olan Fluvalinate'ın Poecilia reticulata'daki akut toksisitesinin tespit edilmesi bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Bu yolla Fluvalinate'ın güvenli kullanımı için veri alınabilecektir. Tarım, ev ve bahçe zararlılarına karşı kullanılarak sucul ekosisteme toksik madde olarak bulaşan Fluvalinate?ın Poecilia reticulata üzerinde 96 saatlik LC50 değeri belirlenmiştir. Çalışma sonucunda Fluvalinate?ın LC50 değeri 0,026 µg/l olarak bulunmuştur. Sonuçlar probit analiz metoduyla değerlendirilmiştir. Diğer balık türlerinde bulunan LC50 değerleri karşılaştırıldığında farklılıklar görülmüştür. Bu farklılıkların nedeni balığın direnci, ortam hacmi, boy uzunluğu, yaşam döngüsünün hangi evresinde bulunduğu, deneyde kullanılan ırkı, kimyasala maruz kalma süresi, kimyasalın formülasyonu, kimyasalın ortamdaki diğer kimyasallarla etkileşmesi gibi faktörlerdir.
Özet (Çeviri)
Determination of the acute toxicity of Fluvalinate, a synthetic pyretroid on Poecilia reticulata is the purpose of this study. Thus, the data about using of Fluvalinate safely can be reported. LC50 value during 96 hours of Fluvalinate on Poecilia reticulata spreading as toxic substance to hydrophytic system by being used aganist agricultural, home and garden pest has been found out. The 96 hours LC50 value of Fluvalinate has been determined as 0.026 µg/l in this study. Results were evaluated by probit analyses statistical method. When LC50 value of other fishes is compared, differences are reported. The reason of this differences is the resistance of the fish, volume of medium, lenght of the fish, period of life cycle, type of fish, exposure time, formulation of the chemical sand interractions of the pesticide with other chemical setc.