Ratlarda tau-fluvalinat maruziyetine karşı diosmin ve krisinin etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the efficacy of diosmin and chrysin against tau-fluvalinate exposure in rats
- Tez No: 808307
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN ERASLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: diosmin, Tau-fluvalinat, krisin, oksidatif stres, Chrysin, Diosmin, Oxidative stress. Tau-fluvalinate
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Çalışmada ratlarda tau-fluvalinat maruziyetinde diosmin ve krisinin etkisi araştırıldı. Bu amaçla Wistar Albino ırkı 4-6 haftalık erkek 60 adet rat kullanıldı. Toplam 6 grup oluşturuldu ve bu grupların ilki kontrol diğer 5'i deneme olarak belirlendi (her grupta 10 adet rat). Kontrol grubundaki ratlara sadece taşıt madde (mısır yağı) uygulandı. Deneme gruplarındaki ratlara ise sırasıyla, 20 mg/kg.ca diosmin (Grup 2), 20 mg/kg.ca krisin (Grup 3), 20 mg/kg.ca tau-fluvalinat (Grup 4), 20 mg/kg.ca tau-fluvalinat ile 20 mg/kg.ca diosmin (Grup 5) ve 20 mg/kg.ca tau-fluvalinat ile 20 mg/kg krisin (Grup 6) 21 gün süreyle taşıt madde içinde (mısır yağı) ağızdan gavajla verildi. Deneme süresi bitiminde tüm hayvanlardan kan ve doku (karaciğer, böbrek, beyin, testis, kalp, akciğer) örnekleri alındı. Alınan doku örneklerinde ve kanda bazı oksidatif stres parametreleri (MDA, NO, GSH, SOD, CAT, GSH-Px, GR, GST, G6PD) değerlendirildi. Karaciğerde kaspaz 3, 9 ve p53 ifadelendirme düzeylerinin tespiti western blot yöntemi ile belirlendi. Serumda bazı biyokimyasal parametrelerin (trigliserit, kolesterol, BUN, kreatinin, ürik asit, total protein, albümin, LDH, AST, ALT, ALP ve PChE) aktiviteleri/düzeyleri ölçüldü. Ratların canlı ağırlıkları ve organ (karaciğer, böbrek, beyin, testis, kalp, akciğer) ağırlıkları alındı. Yalnızca diosmin ve krisin verilen gruplarda değerlendirilen parametrelerin tümünde kontrol grubuna göre anlamlı bir farklılık söz konusu olmadı (Grup 2 ve Grup 3). Sadece tau-fluvalinata maruz kalan gruptaki hayvanların incelenen parametrelerin birçoğunda kontrol grubuna göre önemli farklılıklar saptandı (Grup 4). Tau-fluvalinat ile diosmin ve tau-fluvalinat ile krisinin birlikte uygulandığı grupta incelenen parametrelerin değerlerinde kontrol grubuna doğru yaklaşma gözlendi fakat yine de bazılarında kontrol grubuna göre önemli bir değişimin olduğu tespit edildi (Grup 5 ve Grup 6). Sonuç olarak, 20 mg/kg.ca dozunda 21 gün verilen tau-fluvalinat oksidatif strese/doku hasarına neden olurken 20 mg/kg.ca dozunda uygulanan diosmin ve krisinin bu hasarı hafifletmede pozitif etkilerinin olduğu anlaşıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of diosmin and chrysin on tau-fluvalinate exposure in rats was investigated. For this purpose, 60 male Wistar Albino rats, 4-6 weeks old, were used. A total of 6 groups were formed and the first of these groups was determined as control and the other 5 as experimental (10 rats in each group). Control animals were treated with vehicle (corn oil) alone. The experimental groups were 20 mg/kg.bw diosmin (Group 2), 20 mg/kg.bw chrysin (Group 3), 20 mg/kg.bw tau-fluvalinate (Group 4), 20 mg/kg.bw of tau-fluvalinate plus 20 mg/kg.bw of diosmin (Group 5) and 20 mg/kg.bw of tau-fluvalinate plus 20 mg/kg.bw of chrysin (Group 6) were administered orally to the animals by gavage in the vehicle (corn oil) for 21 days. At the end of the trial period, blood samples and the organs (liver, kidney, brain, testis, heart and lung) were taken. Some oxidative stress parameters (MDA, NO, GSH, SOD, CAT, GSH-Px, GR, GST, G6PD) were evaluated in tissue samples and blood. Detection of caspase 3, 9 and p53 expression levels in liver and blood was determined by western bloting method. Some biochemical parameters (triglyceride, cholesterol, BUN, creatinine, uric acid, total protein, and albumin, LDH, AST, ALT, ALP and PChE) were measured in serum. The body weights and organ (liver, kidney, brain, testis, heart and lung) weights of the rats were taken. There was no significant difference in all parameters evaluated in the groups given diosmin alone and chrysin alone compared to the control group (Group 2 and Group 3). Significant differences were found in most of the examined parameters of the animals in the group exposed to tau-fluvalinate alone compared to the control group (Group 4). In the group in which co-administration of tau-fluvalinate and diosmin and co-administration of tau-fluvalinate and chrysin were administered, it was observed that the parameter values examined were closer to the control group, but there was significant change in some of them compared to the control group (Group 5 and Group 6). As a result, it was understood that tau-fluvalinate administered at a dose of 20 mg/kg.bw for 21 days caused oxidative stress/tissue damage, while diosmin and chrysin administered at a dose of 20 mg/kg.bw had positive effects in mitigating this damage.