Çukurova Bölgesinden toplanan bal örneklerinde amitraz ve fluvalinat kalıntılarının belirlenmesi
The Determination of the residues of amitraz and fluvalinate in honey samples optained from Çukurova Region
- Tez No: 89022
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ BİLGİLİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Amitraz, bal, fluvalinat, kalıntı, pestisit
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
38 ÖZET Çukurova Bölgesi' nden Toplanan Bal Örneklerinde Amitraz ve Fluvalinat Kalıntılarının Belirlenmesi Araştırmada Adana Merkez, Kadirli, Kozan, Ceyhan, Osmaniye, Karataş, Yumurtalık, Mersin Merkez ve Tarsus'tan I5'er adet olmak üzere Çukurova Bölgesindeki 8330 kovanı temsilen 135 bal örneğinde varroa hastalığına karşı yaygın şekilde kullanılan pestisitlerden amitraz ve fluvalinat kalıntılarının belirlenmesi amaçlandı. Bal örneklerinden amitraz ve fluvalinat kalıntılarının belirlenebilmesi için; gerek bal örneklerinden süzüntü elde edilmesi, gerekse elde edilen süzüntüden kapillar kolonlu gaz kromatografi cihazına uygulama aşamalarında Hammerling,1987 tarafından geliştirilen metot kullanıldı. Yapılan analizler sonunda hiçbir bal örneğinde fluvalinat kalıntısına rastlanmaz iken; Adana Merkez' den 4, Kozan'dan 5, Karataş'tan 10 ve Tarsus'tan 6 olmak üzere 9 ayrı yerleşim biriminden toplanan 135 bal örneğinden 25'inde 1.34-33.48 ppm düzeylerinde amitraz kalıntısı bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar Çukurova Bölgesi ballarının 1997 yılı itibariyle fluvalinat yönünden kirli olmadığını, fakat amitraz bakımından kirliliğin bulunduğunu ve bulunan kirliliğin insan sağlığı açısından tehlike oluşturabilecek düzeylerde olduğunu göstermektedir. Bu durum balların üretilmeleri ve tüketilmeleri aşamalarında pestisit kalıntıları yönünden tüketici durumundaki insanlarda tehlike oluşturmayacak yönde önlemlerin alınması gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Determination of the Residues of Amitraz and Fluvalinate in Honey Samples Obtained from Çukurova Region The aim of this study was to determine the residues of amitraz and fluvalinate pesticides used to treat the varroa disease in honey. For this purpose, totally 135 honey samples representing 8330 beehives were collected from Çukurova region. Equally 15 samples were obtained from each areas of Adana, Kadirli, Kozan, Ceyhan, Osmaniye, Karataş, Yumurtalık, Mersin and Tarsus. The residues of amitraz and fluvalinate were determined according to the method of Hammerling (1987). This method was included the preparation of an extract from honey and its application to an capillary gas chromatography. However, amitraz residues at 1.34-33.48 ppm levels were found in 25 out of 135 honey samples obtained from nine residences. This amitraz residue was found in 4, 5, 10 and 6 samples of the honey obtained from Adana, Kozan, Karataş and Tarsus respectively. These results showed that there was no contamination of fluvalinate in the honey samples obtained from Çukurova region in 1997. However, the amtarnination of honey samples with amitraz was seen in this region. This amitraz contamination of the honey samples may be hazardous for the human health as the honey is the main nutrients of humans. These findings suggest that the precautions against the pesticide contamination with amitraz should be taken during the treatment of the varroa disease and the consumption of the honey by humans. fÜKSEKÖ?RFTrf- r:^n