Pirolün florosülfonik asit ve klorosülfonik asit varlığında elektrokimyasal polimerizasyonu
Electrochemically polymerization of pyrrole presence of fluorosulphonic acid and chlorosulphonic acid
- Tez No: 346117
- Danışmanlar: PROF. DR. KADİR PEKMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Polipirol, sülfolanmış polipirol, iletken polimer, florosülfonik asit, klorosülfonik asit, Poypyrrole, sulphonated polypyrrole, conducting polymer, fluorosulphonic acid, chlorosulphonic acid
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
İletken polimerik filmler, gerilim, gerilim tarama parametreleri, akım yoğunluğu ve zaman gibi elektroliz koşullarının değiştirilmesi yoluyla, elektrokimyasal yükseltgenme ve indirgenme yöntemleri kullanılarak üretilebilirler. Bu yolla farklı iletkenliklere, katkılama seviyelerine ve film kalınlıklarına sahip iletken polimerler kolaylıkla elde edilebilir. Bu çalışmada, bir iletken polimer olan sülfolanmış polipirol, pirol monomerinin florosülfonik asit ve klorosülfonik asit içeren asetonitril çözücüsünde, elektropolimerizasyon ve yerinde sülfolanmasıyla, gerilim taramalı elektroliz (potansiyodinamik yöntem) ve sabit akımda elektroliz yöntemleri kullanılarak Pt elektrot yüzeyinde elde edildi. Elektropolimerizasyon sırasında, destek elektrolit olarak tetrabütilamonyum florosülfonat (TBASO3F) ve terabütilamonyum klorosülfonat (TBASO3Cl) kullanıldı. Elektropolimerizasyon ve sülfolama üzerine pirol monomer derişimi ve aşırı sülfonik asit derişiminin etkisi incelendi. Ayrıca elde edilen sülfolanmış polipirol fimlerinin iletkenlik ve kapasitans ölçümleri de gerçekleştirildi. Elde edilen sülfolanmış polipirol filmlerinin karakterizasyonu Dönüşümlü Voltametri (CV), Elektrokimyasal Empedans Spektroskopisi (EIS), Taramalı Elektron Mikroskopisi (SEM), Enerji Ayırmalı X-Işınları Spektroskopisi (EDS) ve Dört Uçlu İletkenlik Ölçüm Metodu kullanılarak gerçekleştirildi.
Özet (Çeviri)
Conductive polymeric films can be produced using electrochemical oxidation or reduction methods by controlling electrolysis conditions such as potentials, potential cycling parameters, current density and time. In this way, conducting polymers having different conductivities, doping level and film thickness can be obtained easily. In this study, the conducting polymer self doped polypyrrole was obtained by electropolymerization and in-situ sulphonation of pyrrole monomer in acetonitrile solvent presence of fluorosulphonic and chlorosulphonic acid using potential cycling electrolysis (potentiodynamic methods) and constant current electrolysis on Pt electrode surface. Tetrabutylammonium fluorosulphonate (TBASO3F) and tetrabutylammonium chlorosulphonate (TBASO3Cl) were used as supporting electrolyte during electrochemical polymerization. Effect of pyrrole monomer and excess sulphonic acid concentration were examined on electrochemical polymerization and sulphonation. In addition, conductivity and capacitance measurement of obtained sulphonated polypyrrole fims were carried out Characterization of obtained sulphonated polypyrrole films were carried out using Cyclic Voltammetry (CV), Electrochemical Impedance Spectroscopy (EIS), Scanning Electron Microscopy, Energy Dispersive X-Ray Spectroscopy (EDS) and Four Probe Conductivity Measurement Methode