Mermer tozu ve endüstriyel atık içeren harçların mekanik özelliklerinin deneysel yöntemlerle incelenmesi
Experimental investigation of mechanical properties of mortars containing marble powder and industrial waste
  1. Tez No: 543946
  2. Yazar: CÜNEYT DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mermer tozu, uçucu kül, endüstriyel atık, puzolan, Marble Powder, fly ash, industrial waste, pozzolan
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Mermer tozu (MT) inşaat teknolojisi üzerinde miktar ve kalite açısından önemli bir etkiye sahiptir. Farklı endüstriyel atıkların mermer tozu ile birlikte kullanılması, farklı amaçlarla kullanılan harçların üretimine imkan sağlar. Bu çalışmada, mermer tozunun uçucu kül ile birlikte harçlarda kullanımı araştırılmış ve bu malzemelerin harcın mekanik özelliklerine etkisinin belirlenmesi için deneysel bir çalışmanın sonuçları sunulmuştur. İnce agreganın, sırasıyla mermer tozu, uçucu kül ve hem mermer tozu hem uçucu kül ile ikame edildiği toplam 27 harç karışımı CEM I 42,5 R tipi çimento ile hazırlanmıştır. Sabit (0,58) su / çimento oranı ile hazırlanan ve işlenebilirlik süperakışkanlaştırıcı ile dengelenen numunelere 7 ve 28 günlük eğilme ve basınç deneyleri uygulanmıştır. Standart kumun mermer tozu ile ikamesinde %5 mermer tozu ikamesinin optimum eğilme ve basınç mukavemeti sağladığı bulunmuştur. Benzer şekilde %20 uçucu kül ikamesi 49,55 MPa basınç mukavemetine ulaşarak harçlarda optimum mekanik özellik gösterdiği elde edilmiştir. Ayrıca, %15 mermer tozu ile %15 uçucu kül kullanımının harçların mekanik özelliklerini geliştirdiği belirlenmiştir. Uçucu kül, puzolanik özellik sayesinde harçlarda daha avantajlı bir malzeme olduğu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Marble powder has a significant impact on the quantity and quality of construction technology. The use of different industrial wastes in combination with marble dust results in the production of mortars serving different purposes. In this study, the use of marble powder in mortar with fly ash was investigated and the results of an experimental study to determine the effect of these materials on the mortar mechanical properties are presented. A total of 27 mortar mixtures were prepared with CEM I 42.5 R type cement, in which the fine aggregate was replaced with marble dust, fly ash, both marble dust and fly ash. 7 and 28 days of bending and compression tests were applied to the samples prepared with constant 0,58 water/cement. It was found that 5% marble powder substitution provides optimum bending and compression strength in the substitution of the standard sand with marble powder. Similarly, 20% fly ash substitution achieved an optimum mechanical properties in mortars by achieving a compressive strength of 49,55 MPa. 15% marble powder and 15% fly ash use have improved the mechanical properties of mortars. Due to the pozzolanic properties of fly ash is a more advantageous material for using in mortars.