Donatılı kum zemine oturan çok kenarlı yüzeysel temellerin analizi
Analyses of the multi-edge footings rested on geogrid reinforced sand
- Tez No: 346211
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ÖRNEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Model deney, kum, geogrid donatı, çok kenarlı temel, taşıma gücü, oturma, Model test, sand, geogrid, multi-edge footings, bearing capacity, settlement
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu çalışmada, donatısız-donatılı gevşek-sıkı kum zemine oturan çok kenarlı yüzeysel temellerin taşıma gücü ve oturma davranışı laboratuvar ortamında yapılan model deneylerle araştırılmıştır. Deneylerde temel elemanı olarak H, +, T ve kare kesitli model temeller, güçlendirme elemanı olarak da geogrid donatı kullanılmıştır. Toplam 170 adet deneyin yapıldığı çalışmada temel geometrisi (H, +, T ve kare kesitli), zemin türü (gevşek-sıkı kum), geogrid donatı yerleşimi (ilk donatı derinliği, donatılar arası mesafe, donatı sayısı) gibi parametrelerin çok kenarlı yüzeysel temellere ait taşıma gücü ve oturma karakteristikleri üzerindeki etkileri araştırılmış ve göçme mekanizmaları tespit edilmiştir. Ayrıca deney sonuçları literatürde yer alan taşıma gücü teorileriyle de karşılaştırılmıştır. Deney sonuçları, geogrid donatı ilavesinin gevşek ve sıkı kumun taşıma gücünü artırdığını, oturma değerlerini ise azalttığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the bearing capacity and settlementbehavior of the multi-edge model footings rested on geogrid unreinforced-reinforced loose-densesand beds were investigated with laboratory model tests.H, +, T and square shaped model footings were used in the tests. Geogrid layers were used for reinforcement members.The effects of the parameters such as the footing geometry (H, +, T and the square shaped), soil type (loose-dense sand) and geogrid replacement configuration (the depth of the first geogrid, spacing between geogrids, geogrid numbers) on the bearing capacity and settlement characteristics of the multi-edge model footings including failure mechanism was examined with a total of 170 tests. And also, the model test results were compared with theoretical results obtained from the literature.Experimental results show that there is an increase in the bearing capacity and decrease in footing settlement of the loose and dense sands with the inclusion of the geogrid reinforcement.