Rastgele donatılandırılmış kum zemine oturan dairesel tekil temellerin davranışının incelenmesi
Investigation of behavior of circular column footings sitting on randomly reinforced sand soil
  1. Tez No: 498361
  2. Yazar: MUSTAFA KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ŞAHİN ZAİMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Taşıma gücü, rastgele donatılı zemin, polipropilen lif, yüzeysel temeller, bearing capacity, randomly reinforced soil, polypropylene fibre, shallow foundations
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Geoteknik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Taşıma gücü zayıf zeminleri geosentetik malzeme kullanarak güçlendirmek ekonomik ve kolay olmasından dolayı her geçen gün hızla artan bir uygulamadır. Bu çalışmada donatısız ve rastgele donatılı orta-sıkı kum zemine oturan dairesel tekil temellerin yük-oturma davranışı bir seri laboratuvar model deneyleri ile araştırılmıştır. Deneylerde temel çapları 8 cm, 10 cm, 12 cm ve 14 cm olan dairesel tekil temeler, %60 rölatif sıkılıktaki (Dr=%60) kötü derecelendirilmiş kum zemin (SP) ile donatı olarak polipropilen lif kullanılmıştır. Polipropilen lif içeriği zeminin toplam ağırlığının %0,125, %0,250 ve %0,50'si olarak literatüre uygun olarak belirlenmiştir. Her bir yüzeysel temel çapı için farklı oturma oranlarına (s/D) karşılık gelen taşıma kapasitesi oranı (BCR) hesaplanmıştır. Farklı boyutlardaki dairesel yüzeysel temeller ve donatı yüzdeleri için s/D-BCR ilişkileri çizilmiştir. Deney sonuçlarından elde edilen verilere göre; temel zemininin taşıma gücü kapasitesine, dairesel yüzeysel tekil temel boyutunun ve temel zeminine farklı oranlarda ilave edilen polipropilen lif oranının etkili olduğu olduğu belirlenmiştir. Temel zemininin taşıma gücünün dairesel yüzeysel temelin çapının artmasıyla arttığı belirlenmiştir. Temel zemininin taşıma gücü polipropilen lifin belirli oran kadar artmasıyla arttığı, bu orandan sonra azaldığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Improvement of poor bearing soil by using geosynthetic material is economical and practicable. Therefore, it is becoming more preferable day by day. In this paper, through a series of laboratory model experiments, it was investigated the load-settlement behavior of circular column footings sitting on unreinforced and randomly reinforced medium dense sand soil. Within the scope of experiments, circular column footings with 8 cm, 10 cm, 12 cm and 14 cm diameter, poorly graded sand (SP) with %60 relative stiffness (Dr = %60) and polypropylene fibre reinforcement were used. The quantity of polypropylene fibre is determined as %0,125, %0,250 and %0,50 of total weight of the soil as per technical literature. The bearing capacity ratio (BCR) corresponding to various settlement rates (s/D) was calculated for each of shallow foundation diameter. The relation of s/D-BCR was drawn for various size of circular shallow foundations and reinforcement percentage. According to the experiment results; it was observed that circular shallow foundation size and the polypropylene fibre rate added to the foundation soil in various rates affect foundation soil bearing capacity. It was observed that the bearing capacity of foundation soil increases along with the increase of diameter of circular shallow foundation. It was also observed that the bearing capacity of soil increases along with the increase of the rate of polypropylene fibre, but after a certain rate it starts to decrease.