İskenderun Körfezi'nde bulunan sarıkuyruk istavrit Trachurus mediterraneus (Steindachner, 1868)'in bazı biyolojik özelliklerinin araştırılması
The investigation some biological chracteristic of horse mackarel Trachurus mediterraneus (Steindachner, 1868) living in Iskenderun Bay
- Tez No: 346217
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ ERGÜDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Sarıkuyruk istavrit, Trachurus mediterraneus, Yaş, Büyüme, İskenderun Körfezi
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada, Kasım 2011-Ekim 2012 tarihleri arasında, İskenderun Körfezi?nde dağılım gösteren 664 adet sarıkuyruk istavrit Trachurus mediterraneus (Steindachner, 1868))?a ait boy, ağırlık, yaş ve büyüme özellikleri incelenmiştir. İncelenen örneklerin 286 (% 43,08) adedi dişi, 378 (%56,92) adedi ise erkek bireylerden oluşmuştur. Dişi ve erkek bireylerde minimum ve maksimum toplam boy değerleri sırasıyla 11,20-20,00 cm ve 11,00-20,50 cm iken; yine dişi ve erkek bireylerde minimum ve maksimum ağırlık değerlerinin sırasıyla 12,10-72,96 g ve 9,95-89,20 g olduğu tespit edilmiştir. Dişi ve erkek bireyler için hesaplanan boy-ağırlık ilişkisi denklemleri sırasıyla W=0,0026xL3,461 ve W=0,0020xL3,539 olarak bulunmuştur. Otolitten yaş okumaları sonucunda, dişi ve erkek bireyler için minimum 1 ve maksimum 5 yaş grubu belirlenmiştir. von Bertalanffy boyca büyüme eşitlikleri dişi bireyler için; L?=26,72cm, K=0,140 yıl-1, t0=-3,597 yıl, erkek bireyler için; L?=26,71 cm, K=0,142 yıl-1, t0=-3,485 yıl ve tüm bireyler için L?=26,65cm, K=0,140 yıl-1, t0=-3,746 yıl olarak hesaplanmıştır. Ortalama kondisyon faktörü dişi bireylerde 0,964±0,006, erkek bireylerde 0,947±0,005 ve tüm bireylerde 0,954±0,004 olarak bulunmuştur. Aylık gonadosomatik indeks (GSI) değerleri, sarıkuyruk istavritin Mayıs-Ağustos ayları arasında ürediğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, November 2011 - October 2012 between in the Iskenderun Bay in 664 showing the distribution of the fish spieces Horse mackarel, Trachurus mediterraneus (Steindachner, 1868) belonging to length, weight, age and growth properties were examined. The examined sample includes 286 (43.08%) female and 378 (56.92%) male specimens. The total length range for females and males was 11.200-20.00cm and 11.00-20.50cm, respectively; and the weight range for females and males was 12.10-72.96 g and 9.95-89.20 g respectively. The length-weight relationships computed for female and male specimens was respectively as; W=0.0026xL2.461 and W=0.0020xL3.539. The minimum and maximum ages determined based on otholit readings for females and males ranged from 1 to 5. The computed von Bertalanffy growth parameters were estiamted as L?=26.72cm, K=0.140 year-1, t0=-3.597 year for females, L?=26.71 cm, K=0.142 year-1, t0=-3.485 year for males and L?=26.65 cm, K=0.140 year-1, t0=-3.746 for all population. The mean condition factor of females, males and all population were found as 0.964±0.006, 0.947±0.005 and 0.954±0.004 respectively. The monthly GSI values are showed spawns of horse mackerel between May and August. Key Word: Sarı kuyruk istavrit, Trachurus mediterraneus, Yaş, Büyüme, İskenderun Körfezi