İşlevini yitirmiş sanayi alanlarının dönüşümüne ilişkin çevresel risk değerlendirmesi, strateji ve öneriler: Kayseri Sümerbank Bez Fabrikası örneği
Environmental risk assessment, strategy and recommendations on brownfield redevelopment: The case of Kayseri Sümerbank Cloth Factory
- Tez No: 346246
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKÇEN KILINÇ ÜRKMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Sanayi Alan(Brownfield), Çevresel Risk Sürdürülebilirlik, Brownfield, Environmental Risk, Urban Redevelopment
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Günümüz kentlerinde küresel ekonomik yapısal değişime bağlı olarak özellikle gelişmiş sanayi kentlerinde yaşanan sanayisizleşme, gerisinde önemli sosyal, ekonomik ve fiziksel sorunlar bırakmıştır. Yenidünya düzeninde sanayi kentleri niteliğini terk ederek hizmet kentleri haline gelen bu kentlerde, sürdürülebilirlik ve yaşam kalitesi beklentisinin yükselmesine bağlı olarak işlevini yitirmiş sanayi alanlarının (brownfield) dönüşümünde çevresel ıslah faktörünün önem kazanmış olduğu görülmektedir. Türkiye?de ise bir taraftan sanayi alanları ekonomik kalkınmanın önemli dayanakları arasında sayılırken, diğer taraftan ?gelişmiş dünya ülkeleri seviyesine ulaşma? vizyonuna bağlı hizmet kentine dönüşme eğilimi geleneksel sanayi alanlarının düzenli sanayi bölgelerine taşınmasını desteklemiş, ancak sanayi faaliyeti yayılımını sürdürmüştür. Özellikle 1980 sonrası neoliberal yaklaşımlar etkisiyle yaygınlaşan işlev yitirme üzerine geliştirilen dönüşüm uygulamalarında ise ekonomik kaygılar baskın rol oynamakta, çevre hassasiyeti yerine rant ve ekonomik değerler ilk sırayı tutmaktadır. Bu çalışmada, içinde bulunduğu adaylık süreci nedeniyle çevre ve kent politikası alanında etkisi hissedilen Avrupa Birliği?nin işlevini yitirmiş sanayi alanları dönüşüm yaklaşımından hareketle ülkemiz yaklaşımı değerlendirilmektedir. Geçirmekte olduğu karmaşık dönüşüm süreciyle ülkemiz yaklaşımının yansıması niteliği taşıyan Sümerbank Bez Fabrikası örneği özelinde gerçekleştirilen araştırma ve analiz bulguları doğrultusunda ise bu alanların taşıdığı çevresel riskler ortaya konulmakta ve dönüşüm strateji ve politikaları üretilmektedir.
Özet (Çeviri)
Depending on the global economic structural changes of today?s cities, especially de-industrialization in developed industrial cities of industrial age, accompanied significant social, economic and physical challenges. In the new world order, the cities that were industrial cities in the past became service cities due to the rising sustainability and quality of life expectancy. Thus, environmental rehabilitation of abandoned industrial sites (brownfields) have gained importance in redevelopment process. In Turkey, while on the one side industrial areas have being as one of the significant base of economic development, on the other side transformation to service cities due to ?reaching the level of developed countries? vision, the displacement of traditional industry areas assisted but industrial land uses continued their sprawl in cities. Especially with the impacts of post 1980 neoliberal approaches to redevelopment practices on disseminating functional loss, economic concerns plays dominant role, economic value and rent value holds the first place rather than environmental sensivity. In this thesis, by the redevelopment process of industrial brownfield areas, as with being a union candidate and being influenced by environment policy, Turkey?s redevelopment approaches evaluated with European Union?s redevelopment approaches. Nonetheless, the redevelopment approach?s reflection of Turkey, Sümerbank Cloth Factory?s instance based on the findings of research and analysis conducted on the basis of the strategies and policies for the transformation of industrial areas has lost its function are produced.