Kentsel yenilemede bir araç olarak kentsel dönüşüm projeleri ve ilgili idari yargı kararları
Urban regenaration projects as an instrument for urban renewal and related administrative court judgements
  1. Tez No: 324970
  2. Yazar: MEHMET EMİN ÇAKALLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUNCAY ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Şehircilik ve Bölge Planlama, Public Administration, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kent, Kentsel dönüşüm, Dönüşüm Projeleri, Kentsel Yenileme
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kentleşme ve Çevre Sorunları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 330
Özet
İnsanların bir arada yaşama gereksiniminden doğan kentte yaşananekonomik, sosyal ve politik değişimler kentteki yaşamı da sürekli olaraketkilemektedir. Kentsel dönüşüm de bu değişimlere cevap vermek amacıylaözellikle 20. yüzyıldan itibaren kent planlamanın gündeminde yer almıştır.Kentsel dönüşüm kentsel alanın farklı yöntemlerle dönüştürülmesiniamaçlayan ve içerisinde birçok farklı aktörü barındıran çok boyutlu birkavramdır. Sanayi Devrimi ile birlikte Batı ülkelerinde oluşan işçi sınıfınınbarındığı çöküntü alanlarının iyileştirilmesi, 2. Dünya Savaşı sonrası tahripolan Avrupa kentlerinin yeniden inşası ve son yıllarda işlevini yitirmiş sanayialanlarını yeniden değerlendirme girişimleri kentsel dönüşümün değişendünya koşullarına bağlı olarak gösterdiği gelişimi ortaya koymaktadır.Köhneleşen kent merkezleri, fonksiyonunu yitiren sanayi alanları, afet riskitaşıyan yerleşim bölgeleri, gecekondu alanları, tarihi konut alanları kentseldönüşüm olgusunun uygulama alanları olarak karşımıza çıkmaktadır.Zamanla amaçları, organizasyon ve yönetim modelleri değişime uğramıştır.Türkiye'de ise kentsel dönüşüm olgusu, son yıllarda yıpranan kentselalanların dönüştürülmesinde sıkça kullanılan bir araç haline gelmiştir. Buçalışma, kentsel dönüşümün fiziksel, ekonomik ve sosyal boyutlarının vekentsel dönüşüme ilişkin Türkiye'deki idari yargı mercilerinin verdiği kararlarınirdelenmesi amacıyla hazırlanmıştır. Araştırma kapsamında, kentseldönüşüm sonucunda mekânda sadece fiziksel değişmeler değil, ekonomik,kültürel ve sosyal değişmelerin de olduğu üzerinde durulmuştur. Tezaraştırmasında kullanılan yöntem; literatür araştırmasından, konu ile ilgilimahkeme kararlarının incelenmesinden ve deneyimlere dayananyorumlardan oluşmaktadır.320
Özet (Çeviri)
Arising from the need of people to live together in the city's economic,social and political changes continuously affect the life of the city. Urbanregenaration in order to respond to these changes particularly in the 20thcentury took place on the agenda of urban planning. Urban regeneration inurban areas and in many different actors with different methods aiming at theconversion of hosting a multi-dimensional concept. With the IndustrialRevolution of the Western countries, the improvement of the working classareas of sheltered depressions, after World War II, which destroyed thereconstruction of European cities and industrial areas in recent years has lostits function re-evaluation initiatives, the development of urban transformationreveals the changing world in which, depending on the conditions. Disrepairurban centers, who have lost the function of industrial areas, residentialareas at risk of disaster, slum areas, residential areas of application areasemerge as the phenomenon of urban transformation. Over time, it?s goals,organization and management models have changed. In the case of urbanregeneration in Turkey in recent years, has become a tool commonly used toconvert a wrecked urban areas. In this study, urban regenaration, physical,economic and social dimensions of rural and urban areas in Turkey, isdesigned to examine administrative decisions made by judicial authorities.Within this study, as a result of urban renewal space is not only the physicalchanges in the economic, cultural and social changes are also discussed.The method used in the thesis research, literature research, based on thecomments and experiences on the subject consists of the examination ofcourt decisions.