İki boyutlu fotonik kristal dalga klavuzunda düz ve bükülmüş yollar için dalga yayılımının incelenmesi
Investigation of the wave propagation in two-dimensional straight and bent photonic crystal waveguides
  1. Tez No: 346248
  2. Yazar: HÜSEYİN KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT ÖZSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Alan dağılımı, Fotonik kristal, Dalga kılavuzu, Güç akışı, TE modu, TM modu, Optik parametreler, Photonic crystal waveguide, field distribution, power flow, TE mode, TM mode, the optical parameters
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmada düz ve bükülmüş yollu iki boyutlu Fotonik Kristal (2B-FK) dalga kılavuzlarında geniş bant aralıklı yüksek iletimli bir yayılma için yapısal, geometrik ve optik parametrelerin alan ve şiddet dağılımları üzerine etkisi, sonlu elemanlar yöntemine dayanan COMSOL Multiphysics 3.3 yazılımı kullanılarak yapılan simülasyonlarla incelenmiştir. Bu amaçla iki tür örgü kullanılmıştır: Birincisi hegzagonal, ikincisi ise kare örgüdür. Bu örgüler de dairesel ve karesel olmak üzere iki tür boşluk ya da çubuk kullanılarak oluşturulmuştur. TE ve TM modları için bant yapıları tamamıyla farklı olabildiğinden, bir yapı için bir kutuplanma durumunda fotonik bant aralıkları bulunabildiği halde diğer bir kutuplanma durumu için bulunamamıştır; bu yüzden bir mod için iyi bir kılavuzlama elde edilirken diğerinde elde edilememiştir. Fotonik kristalin örgü yapısını, geometrik ve optik parametrelerini ayarlayarak, bant aralıklarının üst üste binmeleri sağlanabilmiş ve böylece tüm kutuplanma durumlarının düz ve bükülmüş yollu kılavuzda kılavuzlanmaları başarılabilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, for broadband and high speed propagation in straight and curved 2D-PC waveguides, the effect of the structural, geometric and optical parameters on the field and energy distributions was investigated by using commercial software (COMSOL Multiphysics 3.3) based on the finite element method For this purpose, two types of the lattices have been used: hegzagonal ang square. For every type of lattices two types of holes or rods have been employed: circular and square. Since band structures of the PCs could be different entirely for TE and TM modes, for a configuration, photonic band gaps and guiding have been obtained for one of the polarization states but have not been obtained for the other polarization. In order to design a PC having band gaps and a good guiding for both of the polarization, the superimposition of band gaps could have been accomplished by adjusting the lattice structure, geometrical and optical parameters of PC. In this way, a complete band gap could have been obtained for both of the polarization states and a strong guiding along the straight and bent PC waveguides could have beeen accomplished.