Elektronik steteskop ile mitral kapak darlığının sınıflandırılması
Classification mitral stenosis wi̇th electroni̇c stethoscope
  1. Tez No: 346275
  2. Yazar: MUHAMMET BAKİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMRA İÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: kalp sesleri, mitral darlık, elektronik stetoskop, heart sounds, mitral stenosis, electronic stethoscope
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Oskültasyon yöntemi ile kalp seslerinin dinlenmesi kardiyovasküler hastalıkların teşhisinde en önemli ön teşhis metodudur. Gelişen teknoloji ile kullanımı son yıllarda yaygınlaşan elektronik stetoskop kaliteli bir oskültasyon imkânı sunarak kalp seslerinin bilgisayar ortamına taşınmasını sağlamaktadır. Bu tez çalışması ile elektronik stetoskop kullanılarak sübjektif ve tecrübeye dayalı olan oskültasyon metodunu daha güvenilir ve kaliteli yapmak için bilgisayar destekli kalp seslerinin analizi gerçekleştirilmiştir. Tez çalışması hasta yoğunluğunun fazla olduğu mitral kapak darlığı hastalı üzerine yoğunlaşmıştır. Kalp ses işaretini öncelikle ortam ve diğer biyomedikal işaretlerin gürültüsünden temizlemek için filtreleme yapılmıştır. Filtreleme işlemi için FIR filtreleme ve Ampirik Kip Ayrışım yöntemi kullanılmıştır. Yapılan işaret işleme işlemleri hastalığın en iyi fark edildiği S2-S1 sesi aralığı için birkaç periyot için ve işaretin tümü için değerlendirilmiştir. İşaretlerin bu bölümlerinin spektrogramları çizdirilmiş ve farklı şiddetteki darlık durumları gösterilmiştir. Ayrıca mitral kapak darlığı değerlendirirken doktorların deneyime dayalı duyarak elde ettiği sonuçlar işaretlerin birinci ampirik kip bileşeninde en iyi olarak görülebilmiştir. Sonuç olarak elektronik stetoskop ile alınan kalp sesleri bilgisayar ile analiz edilerek mitral darlık hastalığının teşhisi ve darlık derecelendirilmesi konusunda kaliteli bir ön teşhis aracı oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Listening to heart sounds with the method of oscultation is the most important way for diagnosis of cardiovascular illnesses. Stethoscope, whose usage has became widespread with the developing technology, makes transferring heart sounds into the computer possible by offering good quality oscultation opportunity. In this thesis, to make subjective and experience based oscultation method more reliable and higher in quality; with the help of electronic stethoscope, computer aided heart sound analysis was done. The thesis was concentrated on the patients who suffered from mitral stenosis and also these patients were large in number. To clear heart sound signs from environment and other biomedical signs? phantom filtering was used. For filtering FIR filtering and Empiric Kip decomposition method were applied. The signing procedures were evaluated for S2-S1 sound interval in which periods the illness is quite perceptible and for the whole signs. The spectograms of these parts of the signs were drawn and their narrowness situations for different intensity were illustrated. Also, while mitral stenosis was being evaluated, the results acquired by hearing based on doctors? experiences were most evident in the signs? first empiric kip component. As a result, heart sounds acquired by electronic stethoscope and analyzed by computer have been a pre-diagnosing tool for diagnosing mitral stenosis illness and grading its narrowness.