Development of a PC based telestethoscope over IP networks
IP ağları üzerinde çalışan kişisel bilgisayar tabanlı telestethoskop geliştirilmesi
- Tez No: 116333
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT EYÜBOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Steteskop, Sayısal, Kişisel Bilgisayar, Sayısal İşaret İşleme, Analiz, Telesteteskop, Uzaktan Dinleme ve Teşhis, Tele-tıp, Gerçek Zamanlı, RTP vı, Stethoscope, Digital, DSP, Analysis, Telestethoscope, Remote Auscultation, Telemedicine, Real-time, RTP. IV
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
oz IP AĞLARI ÜZERİNDE ÇALIŞAN KİŞİSEL BİLGİSAYAR TABANLI TELESTETHOSKOP GELİŞTİRİLMESİ Özgün, Oktay Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Murat Eyüboğlu Aralık 2001, 109 sayfa Çok eski bir teknik olmasına rağmen, steteskop kullanılarak dinleme yöntemiyle yapılan teşhis, doktorlara, özellikle kalp ve akciğer hastalıklarının belirlenmesinde çok yardımcı olmaktadır. Bilgisayar ve iletişim teknolojilerindeki ilerlemelerle ses işleme ve iletme teknikleri artık sıradan bilgisayarlarla masalarımıza kadar gelmiştir. Bu çalışmada, sayısal işaret işleme ve gerçek zamanlı ses aktarım yöntemleri kullanılarak bilgisayar tabanlı bir steteskop tasarlanmış ve yapılmıştır. Sistem, kalp - akciğer seslerinin alınmasını, tekrar dinlenmesini, saklanmasını ve detaylı incelenmesini sağlarken, İnternet (analog modemler ile PSTN telefon şebekeleri üzerinden, 33600 bps ve daha yukarısı bağlantılar ile) veya özel bilgisayar ağına bağlı diğer bir sistem ilekullanıldığında ise, etkileşimli oturumlar açarak uzaktan teşhise de olanak sağlamaktadır. Gerçek zamanlı ses iletim modulu, RTP protokolüne dayanmaktadır ve yoğun olmayan veya servis kalitesi sağlayan İP ağlarına uygundur. Hat kalitesinin istenilen düzeyde olmadığı durumlarda ise, sakla ve gönder ünitesi ile gerçek zamanlı iletime yakın bir performans sağlanmaktadır. Performansı ve diğer özellikleriyle sistem, gerçek klinik ortamlarda kullanılabilecek düzeydedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A PC BASED TELESTETHOSCOPE OVER IP NETWORKS Özgün, Oktay MSc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Murat Eyüboğlu December 2001, 109 pages Although it is a very old technique, classical auscultation using acoustic stethoscopes is almost the most significant tool of the physicians in the diagnosis of heart and lung diseases. By the advances of computer and communication technologies, sound processing and transmission techniques come to our desktops. In this study, a PC based stethoscope has been designed and implemented, several digital signal processing (DSP) and real-time sound transmission features have been added to the system. The system is capable of capturing, retrieving, storing and detailed analysis of heart and lung sounds; connected with another system via Internet (even with analogue modems over PSTN, connected at 33.600 bps or above) and private IP networks, it also iiienables remote auscultation with interactive sessions. Sound transmission is offered either in real time or in store and forward manner. The real-time sound transmission is based on Real Time Protocol (RTP) and well suited for not congested IP networks and IP networks with QoS mechanisms. For the cases where the quality of the transmission media is not acceptable, store-and-forward sound transmission unit gives near real-time transmission opportunity, which enables perfect sound quality. The performance and other characteristics of the system are encouraging to promote this system to be used in real clinical environments.