The risk perception of it outsourcing in Turkey
Türkiye'de dış kaynak kullanımının risk algısı
- Tez No: 346274
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CÜNEYT SEVGİ, DR. CEM ÜLGER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Bilişim teknolojileri, risk, risk faktörleri, anket, dış kaynak, Türkiye
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Işık Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Günümüz iş dünyasındaki rekabetin her geçen gün daha çok artmaktadır. Bilgi Teknolojileri (BT) dış kaynak kullanımının maliyeti azaltabilmedeki kendisini ispatlamış potansiyeli ve bunun sağladığı esneklik hem KOBİler (Küçük Orta işletmeler) için hem de büyük ölçekli işletmeler için cazip ve etkin özellikler arasındadır. Farklı büyüklüklerdeki pek çok şirket, BT servislerinin bir kısmını ya da hepsini dış kaynak satıcılarına transfer etmişlerdir. BT dış kaynak uygulamanın birçok avantajı vardır, bunlar: bir pazara girmek için gereken zamanı azaltma, kalitenin arttırılması, müşteri memnuniyetini arttırmak ve bir kuruluşun temel alanlarına odaklanmasına olanak sağlamasıdır. Ancak, BT dış kaynak kullanımı birçok riskleri ile birlikte gelir ki bunlar herhangi bir angajmana girmeden önce değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu tez, BT dış kaynak kullanımının doğasında olan gider artışı, dış kaynak firmasına olan bağımlılığın artması, gizlilik ve iletişim sorunları vb gibi en önemli risk faktörlerini yakın zamandaki literatürde inceler. Burada, biz Türkiyedeki BT dış kaynak kullanım karakteristiklerinin belirlenmesine ve Türkiyedeki BT firmaları ve firmaların BT bölümlerinin risk faktörleri algılarını anlamaya odaklandık. Anketten elde edilen veriler, BT dış kaynak risklerine yol açabilicek faktörlerin algılanması ile BT personelinin yönetim kademeleri arasındaki varyansı keşfetmek için kullanıldı. Bu bağlamda, anket verilerini analiz ettik ve Türkiye'deki BT uygulayıcılarının BT dış kaynak kullanım risk algısındaki mevcut durumu tasvir ettik.
Özet (Çeviri)
The competition in todays business is getting stronger each day. Due to its proven cost reduction potential the usage of Information Technology (IT) outsourcing and the flexibility it provided are among the attractive and effective features to both SMEs (Small Medium enterprises) and large enterprises. Most enterprises with different sizes decide to transfer some or all of their IT services to outsourcing vendors. Implementing IT outsourcing has some advantages such as decreasing time required to enter a market, increasing quality, enhancing customer satisfaction, and allowing an organization to focus on its core areas. However, the use of IT outsourcing comes with many risks which need to be carefully evaluated before any engagement. This thesis surveys the recent literature for the most important risk factors inherent to the IT outsourcing such as increase in expenses, increased dependence on outsourcing firm, confidentiality and communication problems, etc. Herein, we focus on identifying the IT outsourcing usage characteristics and understanding the perception of IT outsourcing risk factors by conducting a survey in both IT companies and IT departments of the companies in Turkey. The conducted data obtained by the survey is used to discover the variance among the management levels of IT personnel, in the perceived factors that may lead to IT outsourcing risks. We analyze the survey data and portrayed the current situation of risks of IT outsourcing perceived by IT practitioners in Turkey. Keyword: Information Technology (IT), risk, risk factor, survey, outsourcing, Turkey.