Nanoakışkanlarda ısı ve kütle transferi analizi
Heat and mass transfer analysis in nanofluids
- Tez No: 346310
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET PAKDEMİRLİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: nanoakışkan, homojen model, ayrık faz modeli, karışım modeli, Euler modeli, zorlanmış taşınım, karışık taşınım, sonlu hacimler metodu, nanofluid, homogeneous model, discrete phase model, mixture model, Euler model, forced convection, mixed convection, finite volume method
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Makine Teorisi ve Dinamiği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada laminer akım şartlarındaki nanoakışkanların zorlanmış taşınımla ısı transferi tek fazlı ve iki fazlı yaklaşımlar kullanılarak sayısal olarak incelenmiştir. İki farklı tek fazlı yaklaşım (homojen model I ve homojen model II) ve üç farklı iki fazlı yaklaşım (ayrık faz, karışım ve Euler) için kurucu denklemler elde edilmiştir. Bu denklemlerin sayısal çözümü sonlu hacimler metodu kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Analiz sonuçları literatürdeki deneysel çalışmalar ile karşılaştırılmış ve nanoakışkanlar için en uygun model olarak Euler modeli seçilmiştir. Seçilen model yardımıyla nanoakışkanların karışık taşınım analizi gerçekleştirilmiştir. Bununla birlikte nanopartikülün hacimsel fraksiyonunun, Reynolds sayısının ve Grashof sayısının hız ve ısıl alanlar üzerindeki etkileri grafikler ve tablolar halinde verilmiş ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, forced convection heat transfer of nanofluids under laminar flow conditions are studied numerically using single-phase and two-phase approaches. Governing equations have been obtained for two different single-phase approaches (homogeneous model I and homogeneous model II) and three different two-phase approaches (discrete phase, mixture and Euler). Numerical solutions of the governing equations are carried out using finite volume method. Results of the analysis are compared with experimental studies in the literature. Euler model is selected to be the most appropriate model for nanofluids. Mixed convection analysis of nanofluids are performed using the selected model. In addition, the nanoparticle volume fraction, Reynolds number and Grashof number effects on velocity and thermal fields were presented by graphs and tables and discussed.