Alfa-amilaz enziminin kitosan ile hazırlanan kompozit taşıyıcılar üzerine kovalent olarak immobilizasyonu
Alfa-amylase enzyme covalently to chitosan immobilization on the composite carriers
- Tez No: 346313
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE DİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: α-amylase, chitosan, immobilization, biopolymer, composite carrier
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Biyoteknolojide, gıda, tekstil ve kağıt endüstrilerindeki uygulamalarda büyük önem taşıyan -Amilaz enzimi doğada bol miktarda bulunan, ekonomik ve ucuz biyopolimer olan kitosan ile hazırlanan kompozit taşıyıcılar üzerine kovalent olarak immobilize edilecektir. Bu amaçla kitosan, nanokil (hidrofilik bentonit) ve Fe2O3 gibi materyaller kitosan ile karıştırılacak, hazırlanan süspansiyon tripolifosfat içerisine damlatılıp kompozit boncuklar oluşturulacaktır. Hazırlanan boncuklar, glutaraldehit ve/veya epiklorohidrin ile aktive edilip, ?-Amilaz enzimi kovalent olarak immobilize edilecektir. İmmobilizasyon optimizasyon çalışmalarında, immobilizasyon süresinin etkisi, ?-Amilaz enziminin konsantrasyonunun etkisi, çapraz bağlayıcının türü ve konsantrasyonunun etkisi incelenecektir. Ayrıca hem serbest enzim hem de immobilize enzim aktiviteleri üzerine pH?ın etkisi, sıcaklığın etkisi ve iyon şiddetinin etkisi incelenecektir. Bununla birlikte immobilize edilen ?-Amilaz enzimi ve serbest enzimin termal, pH ve depolama stabiliteleri karşılaştırılacaktır. Hazırlanan immobilize ?-Amilaz enziminin tekrar kullanılabilirliği incelenecektir. Hazırlanan kompozit taşıyıcıların kararkterizasyonu Fourier transform infrared (FTIR) spektroskopisi, taramalı elektron microskopu (SEM) ve termal gravimetrik analiz (TGA) ile yapılacaktır. Anahtar Kelimeler : α-Amilaz, kitosan, kompozit taşıyıcı, biyopolimer, immobilizasyon.
Özet (Çeviri)
Biotechnology, food, textile and paper industries, -amylase enzyme is of great importance in applications that are abundant in nature, economical and inexpensive biopolymer chitosan with covalently immobilized on carriers will be prepared with the composite.For this purpose, chitosan, nanoclay (hydrophilic bentonite) and mixed with chitosan material, such as Fe2O3, composite beads dropping into the suspension formed tripolyphosphate. For the beads, glutaraldehyde and/or with epichlorohydrin activated and, -amylase enzyme will be immobilized by covalent bonding. Immobilization optimization studies, the effect of immobilization period, the effect of the concentration of ?-amylase enzyme, examined the effect of cross- linker type and concentration. In addition, the effect of pH on the activities of the free enzyme and immobilized enzyme, the effect of the severity of the effect of temperature and ion examined. However, the ?-amylase enzyme is immobilized, and the free enzyme, thermal, pH and storage stability compred. The reusability of the immobilized ?-amylase enzyme studied. The prepared composite carriers characterization Fourier transform infrared (FTIR) spectroscopy, scanning electron microscope (SEM) and thermal gravimetric analysis (TGA) will be made.