Atomik absorpsiyon spektrofotometresi ile Cu (II) tayini için akışa enjeksiyon sistemine dayalı önderiştirme yöntemi geliştirilmesi
Method development for online preconcentration of Cu (II) based on flow injection system by atomic absorption spectrometer
  1. Tez No: 346321
  2. Yazar: GAMZE ÇOLAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VEDİA NÜKET TİRTOM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Önderiştirme, Akışa Enjeksiyon Analizi, Bakır, Kitosan, Atomik Absorpsiyon Spektroskopisi, Preconcentration, Flow Injection Analysis, Copper, Chitosan, Atomic Absorption Spectrometry
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmada, bakır (II) iyonlarının yeni geliştirilen önderiştirme yöntemiyle zenginleştirilmesi ve atomik absorpsiyon spektrometresi ile tayini gerçekleştirilmiştir. Bakır (II) iyonları silika jel ve çok duvarlı karbon nanotüp dolgulu kolon kullanılarak bazı su örneklerinden zenginleştirilmiştir. Metal iyonları kolonda silika jel ve çok duvarlı karbon nanotüp üzerinde tutunduktan sonra pH 4,0 ve pH 5,0'de 0,1 M EDTA ve HNO3 ile elüe edildi ve kantitatif olarak adsorpsiyon sağlandı. Tayinler alevli atomik absorpsiyon spektrometresi ile gerçekleştirildi. Yöntemin optimizasyonu için, çözelti pH'sı, elüent tipi, örnek hacmi, elüent ve çözelti akış hızları ve matriks iyonları gibi analitik parametrelerin yönteme etkisi araştırılmıştır. Alevli AAS ile tayinlerde bakır (II) için gözlenebilme sınırı 2 ?g/L ve 1 ?g/L olarak bulunmuştur. Metod doğal sularda bakırın tayinine uygulandı ve tekrarlanabilir sonuçlar elde edildi. Yöntemin doğruluğu standart referans maddelerin tayini yapılarak saptanmıştır. Boncukların karakterizasyonu SEM ve TGA analizi ile yapıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, developed a new method for preconcentration of copper (II) ions prior to their flame atomic absorption spectrometric determinations has been investigated. A procedure for the preconcentration of copper (II) ions from some water samples using a column filled with silica gel (SG) and multiwalled carbon nanotubes (MWNTs) has been presented in this work. Adsorption is achieved quantitatively on SG and MWNTs at pH 4.0 and pH 5.0, then metal retained on the column were quantitatively eluted with 0.1 M EDTA and HNO3. Flame Atomic Absorption Spectrometry is used for the determinations. For optimization of the method, the effects of some analytical parameters including pH of the solution, eluent type, sample volume, flow rates of solution and eluent, matrix ions etc. were investigated. The detection limit for copper (II) was found as 2 ?g/L and 1 ?g/L. The method was applied to the determination of copper in natural water samples and reproducible results were obtained. The accuracy of the method was examined by the analysis of standard reference material. Characterizations of the beads were done by SEM and TGA analysis.