Toplu konut üretiminin kalite bağlamında yapımcı ve kullanıcı açısından karşılaştırmalı irdelenmesi: KİPTAŞ Maltepe Evleri örneği
A comperative study of production of mass housing in terms of quality among producers and residents-With KIPTAS Maltepe Housing example
- Tez No: 346346
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLAY COŞGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Konut, Toplu Konut, Kalite, Toplam Kalite Yönetimi, Kullanıcı Memnuniyeti, Kullanıcı Algısı, Housing, Mass Housing, Quality, Total Quality Management, Resident's Approval, Resident's Perception
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
İnsanoğlunun tarih sahnesinde yerini aldığı ilk günden beri gündeminde var olan temel ihtiyaçlarının en önemli iki tanesi beslenme ve barınmadır. Çünkü bu iki temel ihtiyaç varoluşun devamlılığı ile doğrudan alakalı olup, insanoğlunun neslini devam ettirebilmesinin de asıl faktörlerini oluşturmaktadır. Ancak, kabul edilmelidir ki; bu ihtiyaçların mahiyet, nitelik ve biçimleri gelişen toplumlarda farklılık göstermiştir. Tarihin ilk zamanlarında salt barınma ihtiyacı hisseden insanoğlu, bugün; konforlu, kaliteli ve nitelikli bir 'konut' ihtiyacı içinde bulunmaktadır. Bu durum, konutun niteliksel özelliklerini gündeme getirmiştir. Özellikle son yıllarda her ihtiyacının içinde karşılandığı konut üniteleri olarak çokça üretilen 'toplu konut' projeleri konutun niteliksel özelliklerini tartışmayı gerektirmiştir. Konut sorunu, konut niteliği, kullanıcı memnuniyeti ve üretimde kalite başlıkları ile de irdelenmelidir. Tezde toplu konutlarda kalite, yapımcı ve kullanıcı açısından karşılaştırmalı olarak araştırılmıştır. Öncelikle 'Konut' ve 'Toplu Konut'un kavramsal çerçevede araştırması yapılmıştır. Sonraki bölümde 'Kalite' kavramı ve Toplu konut üretiminde kalite konu edilmiştir. Alan çalışması için belirlenen toplu konutta öncelikle planlama ve üretim aşamasında yapılan kalite yönetimini irdeleyen araştırma; sonrasında ise aynı toplu konutta kullanıcı yönüyle kalite araştırılması yapılmıştır. Son bölümde ise, örnek alan çalışması sonucunda elde edilen analizler ve karşılaştırmalı değerlendirmeler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Nourishment and sheltering occur as the two most important needs of human beings since they take part in history. These essential necessities are directly related to the continuity of existence and constitute them as main factors of survival of entire human race. As a fact, these necessities vary in terms of character, quality and style in developing societies. In ancient times people were in need of only sheltering; but now people are demanding comfort, quality and sufficiency from housing. These conditions bring the qualitative features of housing forward. Particularly, extensive production of mass housing which internally meets the basic needs of people revived the discussion of the qualitative features of housing. Housing problem is investigated in terms of housing characteristics, resident's approval and production quality. In this thesis, quality of mass housing is researched with respect other comparison of resident's and provider's point of view. Initially,“Housing”and“Mass Housing”are studied in a conceptual frame work. Subsequently, notion of quality and housing quality is discussed in terms of quality management in mass housing production and resident's perception. The study which investigates the quality management at the planning and production phase of designated mass housing project as a field study, inquires the quality of housing in terms of resident's perception afterwards. In final chapter, analysis and comparative assessments which were acquired from the sample field study are presented.