İzmit Çuha Fabrikası Dokuma Atölyesi'nin (1 nolu) Restorasyon Projesi
The Restoration Project of Izmit Broadhcloth Factory's Weaving Atelier
- Tez No: 346347
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF ÖZLEM AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kocaeli, Çuha Fabrikası, Dokuma Atölyesi, Mimari Belgeleme, Restorasyon, Koruma, Yeniden İşlevlendirme, Kocaeli, Broadcloth Factory, Weaving Atelier, Architectural Survey, Restoration, Conservation, Adaptive Re-use
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
1843 yılında İzmit'te Kullar köyü Çuhane mevkiinde kurulan İzmit Çuha Fabrikası devlet eliyle ordunun giysi talebini karşılamak amacıyla kurulmuş endüstriyel bir tesistir. Ayrıca alanda Saraya hizmet veren 19. yıla tarihlenen av köşkü, ahır yapıları ve hamam gibi yapıların varlığından da çeşitli kaynaklarda bahsedilmektedir. Zaman içinde geliştirilen ve genişletilen tesis, 1920 yılında Kurtuluş savaşı sırasında İngiliz ordusu tarafından bombalanmıştır. Savaştan sonra 1923 yılında İzmir'de düzenlenen İktisat Kongresi'nde fabrikanın Bahriye'ye tahsis edilerek 'Torpido Fabrikası' olarak düzenlenmesine karar verilmiştir. Tesis alanı günümüzde (2013) Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı Mühimmat Deposu olarak kullanılmaktadır. 1999 depreminde hasar gören tesisten günümüze ulaşabilen yapılarda ayrıntılı mimari belgeleme çalışmaları yapılmadığı tespit edilmiştir. 1995 yılında kültür varlığı olarak tescillenen İzmit Çuha Fabrikası Dokuma Atölyesi'nin (1 no'lu) mimari özelliklerinin tespiti amacıyla belgelenmesi amaçlanmıştır. Tez çalışması kapsamında İzmit Çuhane Fabrikası Dokuma Atölyesi'nin (1 no'lu) rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlanmıştır. 1920 yılındaki bombardıman sırasında büyük kısmı yıkılan ünitenin yazılı ve görsel kaynaklar ile mevcut izlerine dayanarak üç döneme ait restitüsyon önerileri hazırlanmıştır. Yapının endüstriyel, bombardıman ve deprem izlerinin mümkün olduğunca korunarak geleceğe aktarılabilmeleri için gerekli koruma önlemleri belirlenmiştir. Dokuma Atölyesi'nın mevcut halinin çağdaş bir ek ile bütünlenerek yeniden kullanımı önerilmektedir. Çalışmanın Türkiye sanayi tarihinin belgelenmesine katkı sağlayacağı ve İzmit Fabrika-i Hümayunu'nun koruma stratejilerinin belirlenmesinde yol gösterici olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The Izmit Broadcloth factory is an industrial plant which was established by the State near İzmit Kullar Village in 1843 to produce woolen cloth for army. According to various sources, some royal outbuildings such as a haunting lodge, stables and hammam had been placed in the same area.The factory which had been developed and expanded in years was bombed by the British Armed Forces in 1920. After war, the factory has been allocated to Turkish Navy in 1923 to be used as a torpedo factory. Today (2013) the area is being utilized as an ammunition depot belonging to the Navy. The remaining buildings of the factory not in use today. It is determined that there had not been made enough detailed architectural documentation on the building which survived from the 99' earthquake. It is aimed to documantate the architectural properties of the weaving workshop, which was registered by the Board of Conservation of Cultural Heritage in 1995. In scope of this study architectural analysis, restitution and restoration project of the building was completed. It has been prepared three restitutions based on the knowledge about the original building which was largely demolished during the British bombardment. The necessary preventive measurements has been determined in order to inherit whole existing traces such as industrial, bombardment and earthquake to the future. Because of having less knowledge about the original building, it is proposed to re-use by composing the building with a modern structure. In this study it was provided contribution to documentation of Turkey's industrial history. It is also considered that this study will be guiding for determination of the conservation strategies of Izmit Broadcloth Factory.