Kalem grafit elektrotla rosmarinik asidin elektrokimyasal tayini
The electrochemical behavior of rosmarinic acid with pencil graphite electrode
  1. Tez No: 346350
  2. Yazar: TUĞBA UÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF DİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Diferansiyel Puls Adsorptif Anodik Sıyırma Voltammetrisi, Kalem Grafit Elektrot, Rosmarinik Asit, Voltammetri, Elektrokimyasal Davranış, Differential Pulse Adsorptive Anodic Stripping Voltammetry, Pencil Graphite Electrode, Rosmarinic Acid, Voltammetry, Electrochemical Behavior
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada, tek kullanımlı ve ucuz olmasından dolayı oldukça tercih edilen kalem grafit elektrotla (KGE), Rosmarinik asidin (RA) elektrokimyasal davranışı ve aromatik bitkilerde tayinine uygulanabilirliği incelenmiştir. RAnın döngüsel voltammogramları farklı pHlarda britton robinson tampon (BR) çözeltisinde alınarak, elektrokimyasal davranışına pH etkisi incelenmiştir. Ayrıca en uygun destek elektrolit olarak seçilen pH 2,0 BR tampon çözeltisi ortamında tarama hızına karşılık RAnın döngüsel voltammogramları izlenmiştir. RA?nın farklı pHlardaki diferansiyel puls voltammogramları kaydedilerek, pik akımının en yüksek olduğu destek elektrolit, 0,1 M KCl içeren pH 3,0 BR tampon çözeltisi olarak seçilmiştir. En uygun koşullar (biriktirme zamanı, biriktirme potansiyeli) adsorptif anodik sıyırma voltammetrisi ile RA?nın tayini için belirlendikten sonra RA?nın derişimine karşı pik akım değerleri izlenerek kalibrasyon eğrisi elde edilmiş ve önerilen yöntemin analitik parametreleri belirlenmiştir. RA?nın doğrusal voltammetrik yanıtı, 1×107 8×106 M derişim aralığında ve belirtme alt sınırı ise 0,03 µM olarak elde edilmiştir. 1x10-6 M RA?nın 5 kez ardışık olarak diferansiyel puls voltammogramı kaydedilmiş, % 4,3lük bir bağıl standart sapma (% RSD) bulunmuştur. Elde edilen bu sonuç, önerilen yöntemin iyi bir tekrarlanabilirliğe sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, electrochemical behavior of rosmarinic acid was investigated by using pencil graphite electrode (PGE) which has extensively been preferred due to its disposable and low cost properties and the appplicability of proposed method for determination of RA in aromatic herbs was investigated. The effect of pH on the electrochemical behavior of RA was investigated by recording cycling voltammograms of RA in Britton Robinson (BR) buffer solution with various pHs. The cyclic voltammograms of RA were also recorded depend on scan rate in the optimized pH 2.0 BR buffer solution which was selected as optimum supporting electrolyte. The differential pulse voltammograms of RA were also recorded in the BR buffer solution with various pH and the highest peak current was observed in pH 3.0 BR buffer solution including 0.1 M KCl which was selected as optimum supporting electrolyte. After optimum conditions (deposition time and deposition potential) were determined for the adsorptive anodic stripping voltammetric determination of RA, calibration curve was obtained by monitoring of peak currents versus RA concentration and analytical parameters of proposed method were determined. A linear voltammetric response for RA was obtained in the concentration range of 1×10-7-8×10-6 with a detection limit of 0.03 µM. For five successive determinations of 1x10-6 M RA, a relative standard deviation (RSD %) of 4.3% was obtained.