Lyra manifoldunda çeşitli maddelerin uzay-zaman geometrisi
Space-time geometry of various matter in Lyra geometry
- Tez No: 346351
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAN AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Kuark, Acayip Kuark, Chaplygin Gaz, Kaluza-Klein Uzay-Zamanı, Lyra Geometri, Quark, Strange Quark, Chaplygin Gas, Kaluza-Klein Space-Time, Lyra Geometry
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
Bu çalışmada skaler tensör teorilerinden biri olan Lyra geometride, homojen ve anizotropik genelleştirilmiş Kaluza-Klein uzay-zamanı için kuark, acayip (strange) kuark madde ve chaplygin gaz çözümleri araştırılmıştır. Einstein alan denklemlerinin tam çözümünü elde edebilmek için evrenin ivmelenip ivmelenmediğini gösteren önemli parametrelerden biri olan frenleme parametresi kullanılmıştır. Bu çözümler araştırılırken iki farklı durum ortaya çıkmıştır. İki farklı durum için elde edilen çözümlere göre geometrik ve fiziksel davranışlar grafikler yardımıyla tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, one of the scalar theory of the gravitation in Lyra Geometry it has been investigated solutions of quark, strange quark and chaplygin gas in homogenous and anisotropic generalized Kaluza-Klein space-time. Since we have obtained exact solutions of Einstein field equations, it has been used deceleration parameter which is the most parameter if or not acceleration of the universe. It has been two different cases. We have discussed by physical and geometrical properties with helping graphs.