İzmir İli Su Ürünleri Tüketimi ve Tüketici Tercihleri Üzerine Bir Araştırma
Fishery Product Consumption and Consumer Preferences Survey in İzmir Province
  1. Tez No: 346360
  2. Yazar: BENGÜ ÇAYLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ARIK ÇOLAKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Su Ürünleri, Balık, Tüketici, Tüketim Tercihleri, Fishery Product, Fish, Consumer, Consumption Preference
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Su ürünleri, sağlıklı bir protein kaynağı olması nedeni ile insan beslenmesinde önemli bir yer tutmaktadır. Ancak, ülkemizde dengeli beslenmede görülen ciddi sıkıntılara rağmen, su ürünlerinden yeterince faydalanılamamaktadır. Su ürünleri tüketimimiz ile ilgili bu durumun gözden geçirilmesi ve nedenleri üzerine gidilerek çözümler üretilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda yapılan bu çalışmada, avcılık ve yetiştiriciliğin yoğun olarak yapıldığı İzmir ili mercek altına alınmış ve bu ilde halkın su ürünleri ile ilgili tercihlerinin yaş, cinsiyet, gelir düzeyi ve eğitim seviyesi ile ne derece ilişkili olduğunun ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Çalışma, Temmuz 2012 tarihinde farklı semtlerde yaşayan ve rasgele olarak seçilen 500 bireye anket uygulaması şeklinde gerçekleştirilmiştir. Ankete katılanların, % 33,8?inin beyaz et, % 19,6?sının kırmızı et, % 8,8?inin ise balık eti tükettikleri tespit edilmiştir. Katılımcıların en çok tükettikleri balık % 40,4 ile çipura, % 34,2 ile levrek, % 32,4 ile istavrit, % 31,8 ile hamsi, % 30,4 ile de sardalyadır. Katılımcıların % 90,4?ünün balığı taze olarak tükettiği, tüketim şekli olarak da kızartma (% 51,6) veya ızgara (% 33) tercih ettiği saptanmıştır. Çalışmada anket uygulanan bireylerin yılda ortalama 15 kg balık tükettikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Fishery products are quite important for nutrition since they are healthy animal protein sources with high biological value. However, people do not still benefit from the fishery products in our country despite the rapid population growth and the mistakes of following a well-balanced diet. The low consumption of fishery products in our country needs to be taken into consideration to find out the reasons, thus, to be able to offer a solution. In this study the city of Izmir is taken as a sample where fisheries products and aquaculture products a survey research is done in 2012 in order to input relationship of fishery product consumption of İzmir city with age, gender, income rank and education level. The survey is supplied to randomly choosing 500 person which live in different places of İzmir. In the result of survey it is found that white meat is consumed firstly (33.8 %), fish and white meat together is secondly (28.2 %), whereas red meat consumption is thirdly (8.8 %). The most consumed fish is seabream (40.4 %) and then secondly seabass (34.2 %), thirdly horse mackerel (32.4 %), anchovy is fourtly (31.8 %) and at least consumption is with sardina (30.4 %). It is seen that 90 percent of consumers prefer fresh fish and consumption style is fried (51.6 %) or grilled (33 %). The other result of study is that the average fishery product consumption of consumers is 15 kg in a year.