Farklı sulama seviyelerinin Çanakkale'de yetiştirilen yerel kavun populasyonunun (Hırsız kaçıran ) gelişimi ve verimi üzerine etkileri
Effects of different irrigation levels on growth and yield of native melon (Hırsız kaçıran) population grown in Çanakkale
  1. Tez No: 346361
  2. Yazar: HATİCE NİHAN ÇİFTCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANAN ÖZTOKAT KUZUCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kavun, Yerel Populasyon, Islah Materyali, Su Stresi, Melon, Native Population, Breeding Material, Water Stress
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ziraat Bölümü
  12. Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma, 2012 yılında Çanakkale Biga yöresinden temin edilen yerel kavun populasyonu olan ''Hırsız Kaçıran'' kavununun kısıtlı sulama koşullarında ıslah materyali olarak melezleme çalışmalarında kullanım olanaklarının değerlendirilmesi amacıyla yürütülmüştür. Denem açık arazi koşullarında, tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü ve her parselde 16 bitki bulunacak şekilde kurulmuştur. Denemede A sınıfı buharlaşma kabından meydana gelen buharlaşmanın Kp1= 0,50, Kp2= 1,00, Kp3= 1,50 katsayıları ve örtü yüzdeleri ile düzeltilerek tespit edilen sulama suyu miktarı parsellere uygulanmıştır. Deneme sonucunda meyve boyu, meyve çapı, verim, prolin, klorofil miktarı, yaprak alanı, yaprak sayısı, doku elektrik iletkenliği, meyve kabuk kalınlığı, meyve eti kalınlığı, çekirdek evi boyu, meyve eti sertliği, pH, teta, sçkm, fenolik maddeler, meyve renk değerleri, tadım testi incelenmiştir. Elde edilen tohumların ağırlık, tohum boy ve en değerleri, renk değerleri, çimlendirme testi neticeleri değerlendirilmiştir. Denemede su stresi, prolin miktarında artış ve klorofil miktarında azalmalarla kendini göstermiştir. Elde edilen değerlere göre verim parametreleri bakımından Kp1 (0,5) konusu en düşük verimi vermiştir. Su miktarının artış gösterdiği diğer konularda verim de artış göstermiştir. Kp1 kısıtlı sulama koşulu kalite parametrelerinden teta, sçkm, meyve et kalınlığı, çekirdek evi boyu, meyve rengi ve tat bakımından önemli etkiler göstermiştir. Tohumla ilgili verilerde ise tohum rengi, tohum ağırlığı ve çimlenme gücünde etkili olmuştur. Çalışma sonuçları göz önünde bulundurulduğunda, kurak şartlar altında bazı kalite parametreleri bakımından olumlu sonuçlar alınmış ve ''Hırsız Kaçıran'' populasyonu bu parametreler bakımından ıslah çalışmalarında değerlendirilmek üzere ümitvar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The amount of irrigation water was applied to the plots which was determined by the multiplication of evaporation from the class-A pan and the coefficients Kp1=0.50, Kp2=1.00, Kp3=1.50, and Fruit length, fruit diameter, yield, the amount of proline, the amount of chlorophyll, leaf area, number of leaves, electrical conductivity of tissue, exocarp width, mesocarp width, endocarp length, fruit firmness, pH, titrable acidity of juice, total soluble solid content, phenolic compounds, color components of fruits, and evaluation tests were investigated. Moreover, weight, length, width, color components and germination tests were investigated from of the seeds obtained. The water stress presented itself with the decrease in the amount of chlorophyll and increase in the proline level in the research. According to the data, the lowest yield was obtained from the Kp1 (0.5) application. The yield increased with the other applications which have the increased water amounts, either. Deficit irrigation application Kp1 showed significant effects on quality traits such as titrable acidity, mesocarp width, endocarp length, color components and evaluation tests. Seed color, seed weight and germination tests also be affected by that application. According to the results obtained at the end of the research, positive results had been obtained from the plants grown under arid conditions especially for some quality traits and the population“Hirsiz Kacıran”found promising to evaluate in breeding programme.