Güneş rüzgarlarının iki boyutlu manyetohidrodinamik modellenmesi
Two dimensional magnetohydrodynamics modeling of solar wind
- Tez No: 346369
- Danışmanlar: DOÇ. HÜSEYİN ÇAVUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güneş, Güneş Plazması, Güneş Atmosferi, Güneş Rüzgarı, Güneş Manyetik Alanı, Manyetohidrodinamik, Sun, Solar Plasma, Solar Atmosphere, Solar Wind, Solar Magnetic Field, Magnetohydrodynamics
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu tez çalışmasında Güneş rüzgarları için iki boyutlu bir model yapılmıştır. Bu amaçla Güneş, manyetik etkinlikler ve Güneş rüzgarları ile ilgili daha önce yapılmış çalışmalar gözden geçirilmiştir. Daha sonra, manyetohidrodinamik (MHD) yaklaşımı tanımlanarak MHD denklemleri, Güneş rüzgarlarına uygulanmıştır. Bu çalışmada, eksensel simetrik Güneş rüzgarı için boyutsuzlaştırma kullanılarak parametrik modelleme yapılmıştır. Bu amaçla modelde kullanılan küresellik (), yoğunluk ve çapsal manyetik alanın şekil parametreleri (sırasıyla ve ) tanımlanmıştır. , ve cinsinden MHD denklemlerinin küresel koordinatlardaki sayısal çözümleri, bazı fiziksel çokluklar (manyetik alanın r- bileşenleri, çizgisel hızın r- bileşenleri, yoğunluk ve açısal hız) için elde edilmiştir. Sonuçlar, hem enlemsel açı θ'ya hem de çapsal parametre z'ye bağlı olarak iki ve üç boyutlu grafikler halinde sunulmuştur. Ulaşılan sonuçlar son bölümde Güneş rüzgarı ile ilgili önceki yıllarda yapılmış teorik ve gözlemsel çalışmalarla karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis two dimensional model was performed for the solar winds. Some early studies concerning Sun, magnetic activities and solar winds are reviwed for this purpose. Magnetohdyrodynamics (MHD) equations are applied to the solar winds by defining the approximation of MHD. A parametric model was done for an axially symmetric solar wind with the use of non-dimensionalisation. Three different parameters which are sphericity (), density and radial magnetic field shape parameters ( and respectively) were defined for this reason. A numerical solutions of MHD equations in spherical coordinates were obtained for some physical quantities (e.g. r - components of magnetic field, r - components of linear velocity, density and angular velocity) in terms of , and . Results are presented with respect latitudinal angle θ and radial parameter z as two and three dimensional plots. Results are compared with previous theoretical and observational studies in the last section.