Oymak bölgelerindeki genç örten çift yıldızların fotometrik analizi ile oymak özelliklerinin belirlenmesi
Determination of stellar association properties through the photometric analysis of eclipsing binaries in the fields of associations
- Tez No: 346368
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VOLKAN BAKIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
- Anahtar Kelimeler: OB Oymakları, Örten çift yıldız sistemleri, V443 Cyg, V456 Cyg, V2107 Cyg, OB Associations, Eclipsing Binary Systems, V443 Cyg, V456 Cyg, V2107 Cyg
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu tez çalışmasında Cyg OB1 oymağı doğrultusunda seçilen üç örten çift sistemin (V443 Cyg, V456 Cyg ve V2107 Cyg) çok bantlı fotometrik gözlemleri yapılmıştır. Elde edilen fotometrik veriler literatürde yer alan fotometrik verilerle birleştirilerek ve bu sistemlere ait literatürde yer alan tayfsal parametreler kullanılarak her üç sisteme ait once ışık eğrisi parametreleri daha sonra sistemlerin ayrı ayrı astrofiziksel parametreleri elde edilmiştir. Sistemlerin astrofiziksel parametrelerinden yola çıkarak Güneş?e olan uzaklıkları V443 Cyg için d=600±200 pc, V456 Cyg için d=500±30 pc ve V2107 Cyg için d=1400±400 pc elde edilmiştir. Bu uzaklıklar ve sistemlerin gökyüzündeki konumları dikkate alındığında sadece V2107 Cyg?nin Cyg OB1 oymağı içerisine düştüğü görülmüştür. Buradan yola çıkarak V2107 Cygnin HR diyagramındaki konumunun teorik eş-yaş eğrileri ile karşılaştırılması sonucunda bulduğumuz 22 Myr yaşın aynı zamanda Cyg OB1 oymağındaki yıldız oluşumunun literatürde tahmin edilen 10 Myr yaştan daha eskiye dayandığı sonucuna ulaşılmıştır. V2107 Cygnin fotometrik gözlemlerinde görülen zonklama benzeri değişimler sistemin bir ß Cep türü yıldız olduğu ihtimalini güçlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, multi-color photometry of three selected eclipsing binaries (V443 Cyg, V456 Cyg and V2107 Cyg) in the direction of Cyg OB1 association has been performed. By combining our photometry with those available in the literature and by using spectroscopic orbital parameters also available in the literature, light curve parameters and then astrophysical parameters for each system were obtained. From the astrophysical parameters for each system, their distance to Sun are found to be d=600±200 pc for V443 Cyg, d=500±30 pc for V456 Cyg and d=1400±400 pc for V2107 Cyg. By taking into account the distances and the locations of the systems, only V2107 Cyg was found to be located in Cyg OB1 association. Comparison of the locations of the components of V2107 Cyg in the HR diagram to the theoretical isochrones led us at an age of 22 Myr, which implied a longer stellar formation history in Cyg OB1 than previously estimated (10 Myr) in the literature. The pulsational like structures seen the light curves of V2107 Cyg strengthened the possibility that it is a ß Cep-type star.