Çanakkale ve çevresindeki bazı amfibi ve reptil türlerinde mide içeriklerinin araştırılması
Stomach contents of some amphibians and reptiles in Canakkale and surroundings
- Tez No: 346376
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT TOSUNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Mide içeriği, Lissotriton vulgaris, Pelophylax ridibundus, Emys orbicularis, Ophisops elegans, Natrix natrix, Çanakkale, Stomach contents, Lissotriton vulgaris, Pelophylax ridibundus, Emys orbicularis, Ophisops elegans, Natrix natrix, Canakkale
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmada Çanakkale ve çevresinde dağılış gösteren; Lissotriton vulgaris, Pelophylax ridibundus, Emys orbicularis, Ophisops elegans ve Natrix natrix?in mide içerikleri belirlenerek türlerin genel besin kompozisyonlarını ortaya konulması amaçlanmıştır. Belirlenen mide içerikleri ile çalışılan türlerin morfometrik ölçümleri arasındaki korelasyonlar istatiksel analizlerle değerlendirilmiştir. Sonuç olarak yakalandıkları mevsimlerde Lissotriton vulgaris?in mide içeriklerinde Chrinomidae larvalarının (%46,31), Pelophylax ridibundus?un mide içeriklerinde Formicidae üyelerinin (%35,04), Emys orbicularis?in mide içeriklerinde alglerin, Ophisops elegans?ın mide içeriklerinde Japygidae üyelerinin (%14,93), Natrix natrix?in mide içeriklerinde ise Bufonidae familyası larvalarının (%70,45) diğer besin organizmalarına göre daha yüksek oranda bulunduğu belirlenmiştir. Natrix natrix dışında çalışılan tüm türlerin mide içeriklerinde Insecta sınıfına dahil üyelerin yüksek oranda olduğu tespit edilmiştir. Yapılan korelasyon analizleri sonucunda Lissotriton vulgaris örneklerinde vücut ağırlığı ile maksimum av uzunluğu arasında [r: 0,369; P: = 0,015 (P? 0,05)] ve Natrix natrix örneklerinin ağız uzunluğu [r: 0,662; P: = 0,014 (P? 0,05)], baş uzunluğu [r: 0,620; P: =0,024 (P? 0,05)] ve baş genişliği [r: 0,570; P: = 0,042 (P? 0,05)] ile maksimum av uzunluğu arasında pozitif yönlü bir korelasyon belirlenmiştir. Çalışılan diğer türlerin maksimum av uzunluğu ve av sayısı ile morfometrik ölçümleri arasında bir ilişki belirlenememiştir.
Özet (Çeviri)
At this study, the stomach contents of Lissotriton vulgaris, Pelophylax ridibundus, Emys orbicularis, Ophisops elegans ve Natrix natrix that distribute in Canakkale and surroundings, were observed and food composition of these species were determined. The statical correlation was analized between these findings and morphometric measurements of studied species. As a result, it was found that, Chrinomidae larvaes (%46,31) in the stomach contents of Lissotriton vulgaris, Formicidae (%35,04) members in the stomach contents of Pelophylax ridibundus, algaes in the stomach contents of Emys orbicularis, Japygidae (%14,93) members in the stomach contents of Ophisops elegans, Bufonidae larvaes (%70,45) in the stomach contents of Natrix natrix were more than the other food organisms. Except Natrix natrix, Insecta family members were found high rate in all of the studied species stomach contents. It was found that, a positive correlation between body weight and maximum prey lenght in the Lissotriton vulgaris [r: 0,369; P: = 0,015 (P? 0,05)] samples. Between mouth length [r: 0,662; P: = 0,014 (P? 0,05)], head lengh [r: 0,570; P: = 0,042 (P? 0,05)], head width and maximum prey length [r: 0,570; P: = 0,042 (P? 0,05)] in the Natrix natrix samples. Any relation were not determined between maximum prey lenght, pery number and morphometric measurements in the other studied species.