Uşak ilinde mera hayvancılığı uygulamalarının belirlenmesi
Determination of rangeland livestock applications in Usak province
- Tez No: 346377
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÖKKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mera, Çoban, Otlatma sistemi, Hayvan, Hayvan birimi, Rangeland, Shepherd, Grazing system, Animal, Animal unit
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu araştırma, Uşak yöresindeki meraların durumunu belirlemek için 2013 yılında yürütülmüştür. Uşak?a bağlı Merkez, Sivaslı, Ulubey, Karahallı, Eşme ve Banaz ilçelerinde 5?er köy seçilerek toplam 30 köyde anket ve gözlemlerle mera hayvancılığı uygulamaları belirlenmiştir. Köylerin tespitinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü teknik elemanlarından yardım alınmıştır. Seçilen köylerin önemli miktarda mera alanına sahip olmasına önem verilmiştir. Anket çalışması çoban, muhtar ya da köyü iyi tanıyan biri ile yürütülmüştür. Yaylası bulunan köylerle ilgili olarak da yayla anketi planlanmış fakat incelenen köylerde yaylaya rastlanmadığı için uygulanmamıştır. Köylerde anket çalışması dışında meranın tipi, bitki örtüsü, toprak ve arazi özellikleri, mera barınaklarının yapısı, özellikleri ve durumu ile köyün etnik yapısı ve mera yönetimi açısından geleneklere bağlılık durumları da sohbet ve gözlemlerle değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda meraların yoğun otlatıldığı, çalılı meraların çoğunlukta olduğu, toprakların genelde killi olduğu ve küçükbaş hayvancılığın yaygın olduğu gibi sonuçlar elde edilmiştir. Araştırma sonucunda yabancı bitki yoğunluğu ile otlatma durumu, toplam HB ile mera alanı ve mera alanı ile parsel sayısı arasında etkileşimlerin önemli olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca mera tipinin toprak kesimi, yabancı bitki yoğunluğu ve otlatma durumu ile de etkileşim içinde olduğu belirlenmiştir. Aynı şekilde yabancı bitki yoğunluğunun ve otlatma durumunun toprak kesimi ile ilişki içinde olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted in order to determine the condition of rangelands in Usak region in 2013. Questionnaries and observations were used in this research which was conducted by chosing 5 villages per county, totally 30 villages among Usak central county and depending counties Sivaslı, Ulubey, Karahallı, Eşme and Banaz. Determination of villages locating in province and counties was decided by interviewing with Food, Agriculture and Livestock Provincial Directorate. That the villages have noteworthly meadows were cared. Quastionnary works form the crucial part of the research. In questionnary works if pasturage is done by shepherd, shepherd questionnary was used, if free pasturage is done the questionnary made with reeve or a person who knew the village well was used. And about villages having tablelands, tableland questionnary was planned to be used but no relevant village was found. Except questionnary works, the type of meadow, flora, features of soil and land, forms of rangeland shelters, ethnical form with its features and condition, and their condition of loyalty to traditions in rangeland management respect too were evaluated by conversations and observations. Some results such as rangelands are pasturaged densely, bushy rangelands , clayey soils and sheep husbandry are widwspread were gotten thanks to research. Interactions between wild plant density and pasturage condition, between total AU and rangeland area were found. Furthermore, that rangeland has interaction with soil fraction wild plant density and pasturage condition was determined. Likewise that wild plant density has interaction with soil fraction, and pasturage condition has interaction with soil fraction were determined.