FIPA İngiliz Açık Artırma Etkileşim Protokolü'nün SEAGENT çerçevesi ile gerçekleştirimi
Implementation of FIPA English Auction Interaction Protocol using SEAGENT framework
  1. Tez No: 346379
  2. Yazar: VAROL GÜVEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ MURAT TİRYAKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Yazılım Etmenleri, Çok Etmenli Sistemler, Etmen Standartları, Etmenler Arası Etkileşim Protokolleri, Software Agents, Multi agent Systems, Agent Standards, Agent Interaction Protocols
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Etmenler özerk ve karmaşık yazılım birimleridir. Etmenlerin önemli karakteristiklerinden birisi sosyalliktir. Etmenler genellikle kendi hedefleri doğrultusunda tek başlarına çalışmazlar. İçinde bulundukları çoklu etmen sistemde bulunan diğer etmenler ile etkileşimli bir şekilde çalışarak bu hedeflere ulaşmaya çalışırlar. Anlamsal veb gibi global bir ortamda etmenlerin aynı platformda veya başka platformlarda bulunan diğer etmenlerle iletişim kurabilmesi ancak ve ancak etmenler arası haberleşmenin belirli iletişim ve etkileşim standartlarına dayandırılmasıyla gerçekleşebilir. Standartların etmen teknolojisinin endüstri tarafından kabul edilebilirliğini önemli derecede arttırmakta olduğu açıktır. FIPA kuruluşunun etmen teknolojileri konusundaki standartları etmen dünyasında geniş çapta kabul edilmiştir. Bu tezde, FIPA kuruluşu tarafından tanımlanmış olan İngiliz Açık Artırma isimli etkileşim protokolü SEAGENT çoklu etmen sistem çerçevesi ile gerçekleştirilmiştir. Tez çalışması sonucunda, FIPA İngiliz Açık artırma protokolünde bulunan etmen rollerinin hedeflerini gerçekleştiren planlar elde edilmiştir. Geliştirilen bu genel planlar SEAGENT çerçevesi kullanılarak geliştirilecek çoklu etmen sistem uygulamalarında kolaylıkla yeniden kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Agents are autonomous and complex software units. One of the major characteristics of agents is sociality. In general, agents dot work alone to achieve their objectives. They try to achieve their own objectives by working collaboratively with other agents situated in the same multi agent system(s). In a global environment such as semantic web, collaboration among agents situated in same or different agent platform(s) is realizable if and only if correspondence among agents is based on specific communication and interaction standards. It is clear that standards increase acceptability of agent technology by industry. FIPA foundations standards about agent technologies are widely accepted in the agent world.