Fuji kiku fubrax elma çeşidinde hasat sonrası 1-methylcyclopropane uygulamalarının farklı depolama sıcaklıklarında meyve kalitesi ve biyokimyasal özelliklere olan etkileri
The effects of postharvest 1-methylcyclopropane treatments on quality and biochemical properties of Fuji kiku fubrax apple variety at different storage temperatures
- Tez No: 346378
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH CEM KUZUCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Elma, 1-MCP, Depolama, Kalite, Depolama Sıcaklığı, Apple, 1-MCP, Storage, Quality, Storage Temprature
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ziraat Bölümü
- Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada; en yeni elma çeşitlerinden olan, üstün renk ve tat özellikleri ile öne çıkan Fuji Kiku elma çeşidinde hasat sonrası fizyolojisi ve elma depolamasında ticari anlamda çok yüksek oranda kullanılan 1-Methylcyclopropane (1-MCP) uygulamasının kalite özellikleri üzerine etkileri incelenmiştir. Yapılan çalışmada Tekirdağ- Banarlı bölgesinde özel üretici bahçesinden Fuji Kiku elma ağaçlarından, hasat edilen meyveler kullanılmıştır. `Fuji Kiku çeşidine ait elma meyveleri hasat edildikten hemen sonra araçla Çanakkaleye nakledilmişlerdir. Meyvelere iki farklı dozda 1-Methylcyclopropene uygulaması yapılmış ve meyvelerin bir kısmı 0°C sıcaklık ile %90- 95 oransal nem koşullarında, diğer kısmı ise 2°C sıcaklık ile %90-95 oransal nem koşullarında 60, 120 ve 180 gün süreyle depolanmışlardır. Her depolama süresi sonunda tüm meyveler 7 gün süreyle 18°C ile 22°C arası sıcaklık koşullarında raf ömrüne tabi tutulmuşlardır. Meyvelerde, meyve eti sertliği (MES), suda çözünür kuru madde değeri (SÇKM), titre edilebilir toplam asitlik (TETA) meyve eti parlaklığı, etilen üretim miktarı, meyve suyu pH değeri, toplam fenolik bileşik miktarı, meyve eti kararması, fungal etmenli çürüme oranı, meyve tat değerleri gibi kalite özellikleri değerlendirilmiştir. 1-MCP uygulamaları, her iki depolama sıcaklığında da `Fuji Kiku? elma çeşidinin kalitesi üzerinde olumlu etkilerde bulunmuştur. Elde edilen sonuçlara göre; yüksek sıcaklık koşullarında depolamayla, kalite kaybının olmadığı tespit edilmiştir. Ticari anlamda uygulanabilir olacak bu uygulamayla, ülkemiz için enerji tasarrufuna katkı sağlanabilecektir.
Özet (Çeviri)
In this research, we studied the effects of one-Methylcyclopropane (1-MCP) application -used very commonly as part of post-harvest physiology and commercial storage period-on the quality characteristics of the Fuji Kiku apples. Fuji Kiku apples are one of the most recent apple types with their superior color and taste. A study is conducted using harvests of the Fuji Kiku apple trees of a local producer in Tekirdağ-Banarlı. 'Fuji Kiku' apples were transported to Dardanelles immediately after harvest. 1-Methylcyclopropene was applied to apple fruits at two different doses; one group of fruits was stored at 0°C temperature and 90-95% relative humidity, and the other group of fruits was stored at 2°C temperature and 90%- 95% relative humidity conditions for 60, 120 and 180 days. At the end of each storage period, both groups of apples were subjected to shelf-life at a temperature of 18°C to 22°C for 7 days. Fruit quality characteristics such as fruit firmness (MES), the value of soluble solids (TSS), total titratable acidity (TETA) fruit pulp brightness, the amount of ethylene production, fruit juice pH value, the total amount of phenolic compounds, fruit flesh darkening and fungal decay agent rate of fruit quality are evaluated. 1- MCP applications had a positive effect on the quality of apples at both storage temperatures. It has been identified that storing at high-temperature conditions resulted in no loss of quality in the apples. Results of this study can be applied in commercial terms, enabling energy conservation for our country.