Beyaz kozak ve müşküle üzüm çeşidi kalemlerinin içyapı parametrelerindeki zamana bağlı değişimlerinin belirlenmesi
Determi̇ne to internal structure parameters of beyaz kozak and müşküle grape vari̇eti̇es canes dependent on the ti̇me
- Tez No: 346380
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER DARDENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Vitis vinifera L, odunlaĢma, aĢı materyal kalitesi, çap/öz, ksilem/öz, Vitis vinifera L, lignification, grafting material quality, width/pith, xylem/pith
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu araştırma, Beyaz Kozak ve Müşküle üzüm çeşitleri üzerinde, farklı boğum seviyelerindeki içyapı parametrelerinin zamana göre değişiminin belirlenmesi amacıyla, 2011?2013 yılları arasında 2 yıl süreyle yürütülmüştür. ?ÇOMÜ Dardanos Yerleşkesi Sofralık Üzüm Çeşitleri Araştırma Bağı?nda? yürütülen bu tez çalışmasında; 1.?4., 5.?8., 9.?12. ve 13.?16. boğum aralıklarındaki epiderm, endoderm, periderm, floem, primer ksilem, sekonder ksilem ve öz kalınlığı parametreleri belirlenmiş, buradan çap/öz, ksilem/öz ve kabuk+floem/öz parametre oranları elde edilmiştir. Bütün sonuçlar bir arada değerlendirildiğinde; yıllık dalda epiderm, endoderm, periderm, floem, ksilem ve öz kalınlıkları, dip boğum aralıklarından uç boğum aralıklarına doğru azalma kaydetmiştir. Odunlaşmayı belirleyen parametre oranlarına (çap/öz, ksilem/öz ve kabuk+floem/öz) göre; Beyaz Kozak ve Müşküle üzüm çeşitlerinde en iyi odunlaşma uç boğum aralıklarında (13.?16. ve 9.?12.) gerçekleşmiş, zamana göre önemli bir farklılık olmamasına karşın, parametre oranlarında 1. dönemden (yaprak döküm zamanı) 4. döneme (uyanma zamanı) doğru rakamsal artışlar olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research has been carried out to determine for changing internal structure parameters at nodes in different location according to time on Beyaz Kozak and Müşküle grape varieties between 2011 and 2013 years. In this dissertation study widths of epiderm, endoderm, periderm, phloem, primary xylem, secondary xylem, pith measured and width/pith, xylem/pith and bark+phloem/pith determined at 1.?4., 5.?8., 9.?12. and 13.?16. internodes in COMU Table Grape Varieties Research Campus in Dardanos. When these results have been evaluated, epiderm, endoderm, periderm, phloem, xylem and pith thickness of first year shoot?s were observed a downward trend from the bottom internodes to the apex. The best lignifications obtain to apex internodes (13.?16. and 9.12.) in Beyaz Kozak and Müşküle grape varieties according to parameters of lignifications. Whereas results are insignificant according to time, rates of measurements increased from 1. period (fell time) to 4. period (shooting time).