Kupez balığı (Boops boops, Linnaeus, 1758)'nın bazı kan parametreleri ve histopatolojisine Ceratothoa oestroides (Risso, 1826)'in etkisi
Effect of Ceratothoa oestroides (Isopoda:Cymothoidae, risso, 1826) on some blood parametres and hystopatology of bogue fish (Boops boops, Linnaeus, 1758)
- Tez No: 346381
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EKREM ŞANVER ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Ceratothoa oestroides, Boops boops, Lapseki Dalyanı, Hematoloji, Histopatoloji
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada, Çanakkale Lapseki Dalyanı?ndan avlanan kupez balıklarının (Boops boops) bazı kan parametreleri ve histopatolojisine Ceratothoa oestroides parazitinin etkisi araştırılmıştır. Araştırmada, 40 adet parazitsiz ve 40 adet parazitli balık olmak üzere toplam 80 adet kupez balığı kullanılmıştır. Parazitli balıkların hematolojik parametrelerinden eritrosit sayısı (RBC), hemoglobin miktarı (Hb), hematokrit oranı (Hct), eritrosit başına düşen ortalama hemoglobin değeri (MCH) ve eritrosit başına düşen ortalama hemoglobin konsantrasyonu (MCHC) değerlerinde parazitsiz balıklara göre önemli derecede (p0,05) bulunmuştur. İmmünolojik parametrelerden nitroblue tetrazolium (NBT) ve lizozim aktivitesi (LA) parazitli balıkta azalma gösterirken miyeloperoksidaz aktivitesi (MPO) ise artma göstermiştir (p0,05). Histopatolojik bulgular ise parazitin yerleştiği bölgelerde belirgin olmak üzere hemorajik aktivitede artış, ödem, çizgili kas hücrelerinde deformasyon, kondrositlerde vakuolizasyon, epitelyum hücrelerinde hipertrofi, mononuklear hücre infiltrasyonu, nekroz, dokunun genel yapısında gözlenen defektler ve deformasyonlardır. Sonuç olarak balığın ağız boşluğuna yerleşen bu parazitin histopatolojik, hematolojik, immünolojik ve biyokimyasal kan parametreleri açısından kupez balığını olumsuz etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, some blood parameters of bogue (Boops boops, Linnaeus, 1758) fished Çanakkale Lapseki Sealery and the effects of parasite Ceratothoa oestroides on its histopathology were investigated. A total of 80 bogue fish consisting of 40 parasitic fish and 40 unparasitic fish were used.