Bazı sofralık üzüm çeşitlerinin salkım ve tane özellikleri ile olgunluk zamanlarının belirlenmesi
Determination of bunch and berry properties and time of maturity in some table grape varieties
- Tez No: 544324
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPER DARDENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Vitis vinifera L, Grape varieties, Berry, Bunch of Grape, Average Yield
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu araştırma 2014 ve 2015 yıllarında, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Dardanos Yerleşkesi'nde bulunan 'Ziraat Fakültesi Çiftliği Bitkisel Üretim Birimi' 'Sofralık Üzüm Çeşitleri Araştırma Bağ'ında yürütülmüştür. Araştırma materyali olarak sofralık üzüm çeşitlerinden Yalova İncisi, Cardinal, Yalova Çekirdeksizi, Ata Sarısı, Italia, Kozak Beyazı, Amasya Beyazı ve Müşküle üzüm çeşitleri kullanılmıştır. Üzüm çeşitlerinde, iri koruk döneminden itibaren hasada kadar her hafta örnek alınmak şartıyla tane ağırlığı (g), tane eni (mm),tane boyu (mm), %SÇKM,%asitlik, pH ve olgunluk indisi değerleri belirlenmiş, ayrıca hasat zamanında alınan salkımlarda; salkım eni (cm), salkım boyu (cm), salkım sıklığı (1–9), salkım ağırlığı (g) ve ortalama verim (g/omca) değerleri de hesaplanmıştır. Sofralık üzüm çeşitlerinde iki yıllık ortalama değerler incelendiğinde; ortalama verimi en yüksek (7609 g), en geniş salkımlı (12,56 cm) ve en uzun salkımlı (20,93 cm) çeşidin Ata Sarısı, en sık (6,99) ve en ağır salkımlı (409,7 g) çeşidin Italia, en geniş taneli (22,51 mm) çeşidin Cardinal, en uzun taneli (26,20 mm) ve en ağır taneli (8,61 g) çeşidin Ata Sarısı, en yüksek %SÇKM (19,82) miktarına sahip çeşidin Kozak Beyazı, en yüksek pH değerine (3,86), en düşük %asitlik değerine (0,45) ve en yüksek olgunluk indisi değerine (40,05) sahip çeşidin Müşküle üzüm çeşidi olduğu belirlenmiştir. AnahtarKelimeler: Vitis vinifera L., Üzüm Çeşitleri, Tane, Salkım, Ortalama Verim
Özet (Çeviri)
: This research was carried out in Çanakkale 18 March University, Dardanos Campus, Agriculture Faculty Farm, Plant Production Unit, Table Grape Varieties Research Vineyard in 2014 and 2015 years. Yalova Pearl, Cardinal, Yalova Seedless, Ata Sarısı, Italia, Kozak White, Amasya White and Müşküle table grape varieties were used as research material. In grape varieties, from the time to protect to the harvest, the sample collected every week and berry weight, berry length and width values, % Soluble Solid Content, titrable acidity, pH and maturity indexvalues were determined. At the harvest time, in the received bunch of grapes; bunch weight, bunch width, bunch length, bunch density and average yield values were calculated. When two-year average values were analysed in the table grape varieties, it was founded that Ata Sarsı grape variety has thehighest average yield (7609 g),has the largest bunch (12,56 cm) and has the longest bunch(20,93 cm), Italia grape variety has the densist (6,99) and heaviest bunch (409,7 g), Cardinal grape variety has widest berry (22,51 mm), Ata Sarısı grape variety has the longest berry (26,20 mm) and the heaviest berry (8,61 g), Kozak White grape variety has the highest soluble solid amount (19,82), Müşküle grape variety has the highest pH value (3,86), the lowest acidity value (0,45 %) and is the ripest one (40,05).