Konya ovası sulu şartlarında karışım halinde ekilen ekmeklik buğdayda verim, bazı verim unsurları ve kalite faktörlerinin araştırılması
A research of mixed sowing bread wheat yield, some yield components & quality factors in Konya's irrigated plateu
  1. Tez No: 346437
  2. Yazar: ŞAH İSMAİL CERİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TOPAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çeşit karışımları, Ekmeklik buğday, Hastalık, Kalite, Verim, Variety mixtures, Bread wheat, disease, Quality, Yield
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışma, Konya ovası sulu koşullarında tane morfolojileri birbirine benzer Adana 99, Bezostaja-1 ve Konya 2002 olmak üzere üç adet ekmeklik buğday çeşidinin farklı oranlarda karıştırılıp, bu karışımların verim ve kalite özelliklerine etkilerini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Deneme 2010-2011 yetiştirme sezonunda tesadüf blokları deneme deseninde 4 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Denemede soğuk zararı, NDVI, hastalık gözlemi, metrekarede fertil başak sayısı, bitki boyu, başak boyu, başakta tane sayısı, başakta tane ağırlığı, biyolojik verim, hasat indeksi, tane verimi, hektolitre ağırlığı, bin tane ağırlığı, protein oranı, SDS sedimantasyon, kuru gluten, tane sertliği ve miksograf değerlerine bakılmıştır. Araştırmada 2010-2011 yetiştirme sezonunda soğuk zararı olmamış ve NDVI değerleri de önemsiz çıkmıştır. Hastalık gözlemi okumaları çeşit genel özelliklerinde olmuştur. Araştırmada çeşit ve karışımlara bağlı olarak metrekarede fertil başak sayısı 472-824 adet arasında, bitki boyu 111.4 -128.3 cm arasında, başak uzunluğu 10.34-12.17 cm arasında, başakta tane sayısı 38.41-54.90 adet arasında, başakta tane ağırlığı 2.19-3.29 g arasında bulunmuştur. Hasat indeksi % 26.92-39.32 arasında, tane verimi 527.2-907.2 kg/da arasında, hektolitre ağırlığı 78.22-80.07 kg arasında, bin tane ağırlığı 34.92-48.59 g arasında, protein oranı % 13.58 -15.91 arasında, SDS sedimantasyon 30.50-37.25 ml arasında, kuru gluten % 10.12-12.51 arasında, tane sertliği 48.80-56.26 psı arasında bulunmuştur. Miksografta en sık kullanılan 4 değerden gelişme süresi 2.01-2.57 %dk arasında, pik yüksekliği % 61.82-66.90 arasında, toplam alan 354.60-404.66 %Tq*dk arasında ve yumuşama derecesi (-29.86)- (-16,85) % dk arasında değiştiği bulunmuştur. Araştırmada yapılan karışımlardan verim ve bazı verim unsurları yönünden daha stabil ürün alınmış ve bitkiler hastalık yönünden daha az zarar görmüştür. Ancak araştırmanın tek yıllık olması kesin bir yargıya varmayı engellemektedir. Çalışma sonuçları bölgeye uygun karışımlar için değişik çeşit ve oranlı yeni araştırmalar yapılması gerektiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determined the effects of mixtures of three bread wheat seeds yield and quality characteristics which has similar morphology; Adana-99, Bezostaja-1 and Konya-2002, including mixed in different proportions. The trial was established in 2010-2011 growing season as a randomized complete block design with 4 replications. In the trial; cold damage, NDVI, disease surveillance, the number of spike per m2, plant height, spike length, number of grains per spike, spike, grain weight, biological yield, harvest index, yield, test weight, thousand grain weight, protein, SDS sedimentation, dry gluten, grain Mixsograph values and grain hardness was evaluated. In 2010-2011 growing season there was no cold damage and NDVI values of the study was not necessary. The disease monitoring readings have been made generally on variety. In the experiment depending on the variety and mixtures; Spike number per m2 of 472-824 units; plant height of 111.4-128.3 cm; spike length of 10.34-12.17 cm, number of grains per spike of 38.41- 54.90 units, grain weight per spike 2.19-3.29 g; harvest index of 39.32-26.92%, yield was 527.2-907.2 kg / da, test weight between 78.22-80.07 kg; among the thousand grain weight of 34.92-48.59 g; protein, 13.58-5.91%; the SDS sedimentation 30.50-37.25 ml, 10.12-12.51% of dry gluten, grain hardness ranged from 48.80-56.26 psi. The most commonly used mixsograph 4 values are development time between 2.01-2.57 and the peak height range to66.90-61.82% min, total area between 404.66-354.60 Tq*Min; the degree of softning ranged between (-16.85)-(- 29.86)% min. From the mixtures in terms of yield and yield components were more stable products. However, the research conducted, just one year so this prevents a definite conclusion. For suitable mixtures to the region at different types and rates have revealed that new research needs to be done.