Esnek işlemli akış atölyelerinde işlem ataması ve parça sıralaması
Part scheduling and operation allocation in a flexible flowshop
- Tez No: 346518
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN GÜLTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Akış atölyesi, çizelgeleme, esnek operasyonlar, sezgisel yöntemler, Flowshops, scheduling, flexible operations, heuristics
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalısmada 2 veya 3 makineli n adet farklı tip parça üreten akıs tipi üretim sistemleri ele alınmıstır. Sistemdeki her parça akıs tipi üretim sisteminin geregi olarak her ˘ makinede aynı sırayla islenmektedir. Her parçanın sistemdeki her makinede islenmesi gereken belirli i¸slemler vardır. Bu i¸slemler“sabit”islemlerdir. Sabit islemlerin yanında sistemdeki belirli ardışık makineler tarafından islenebilen ve esnek islem adı verilen bir islem daha bulunmaktadır. Çalısmada ele alınan 2 makineli sistemlerde her parçanın islenmesi gereken üç farklı islem vardır. İlk islem sadece birinci, üçüncü islem sadece ikinci makinede i¸slem görebilirken ikinci i¸slem her iki makinede de i¸slenebilen esnek islemdir. 3 makineli sistemlerde esnek islem sayısı ve esnek islemin islenebildigi makineler açısından degi¸sik alternatifler ele alınmı¸stır. Ayrıca bu bölümde makinelerin ˘ özdes olmadıgı, yani esnek islemin süresinin atandıgı makineye göre degistigi durum ele alınmı¸stır. Çalı¸smadaki amaç, yayılma hızını enküçükleyecek ¸sekilde hem parça sıralamasına ve hem de esnek islemlerin islenecegi makinelere karar vermektir. Problemin çözümü için öncelikle kesin çözüm yöntemi olarak karma tam sayılı matematiksel model gelistirilmistir. Fakat matematiksel modelin çözüm süresinin uzun olması nedeniyle, kaliteli sonuçlar veren polinom zamanlı sezgiseller gelistirilmistir. Deneysel çalısma yapılarak gelistirilen çözüm yöntemlerinin performans analizi gerçeklestirilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, we considered flowshops with 2 and 3 machines producing n different parts. As a requirement of the flowshop assumption, parts are processed on the machines in the same order. Each machine performs a specific operation on each of the parts. These operations are called as“fixed”operations. Apart from these fixed operations, there are some operations which can be performed by specific adjacent machines. These operations are named as“flexible”operations. For the 2-machine case, every part has three operations: The first operation can only be processed on the first machine and the third operation can only be processed on the second machine. Whereas, the second operation is the flexible one can be performed by both machines. For 3-machines systems different alternatives are considered regarding the number and the position of the flexible operations. Machines are assumed to be nonidentical meaning that the processing time of the flexible operation depends on the machine that is assigned to. The objective is to determine the part input sequence as well as the assignment of the flexible operations in order to maximize the throughput rate. For each problem alternative, mixed integer programming formulations are developed. However, since the solution times appeared to be very large, a number of polynomial time heuristic algorithms are developed. The performances of these heuristics are tested through experimental studies.