Esnek akış tipi ve çok işlemcili esnek akış tipi çizelgeleme problemlerinin paralel doyumsuz algoritma ile çözümü
Solving the hybrid flow shop and hybrid flow shop with multiprocessor task scheduling problems with parallel greedy algorithm
- Tez No: 199739
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ORHAN ENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Esnek Akış Tipi Çizelgeleme Problemleri, Esnek Akış TipiÇok İşlemli Çizelgeleme Problemleri, Paralel Doyumsuz Algoritmalar, Hybrid Flow Shop Problems, Hybrid Flow Shop With MultiprocessorTasks Scheduling Problems, Parallel Greedy Algorithms
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziESNEK AKIŞ TİPİ VE ÇOK İŞLEMCİLİ ESNEK AKIŞ TİPİÇİZELGELEME PROBLEMLERİNİNPARALEL DOYUMSUZ ALGORİTMA İLE ÇÖZÜMÜReşide Elif ÖZTÜRKSelçuk Üniversitesi Fen Bilimleri EnstitüsüEndüstri Mühendisliği Ana Bilim DalıDanışman: Yrd. Doç.Dr. Orhan ENGİN2007, 83 SayfaJüri: Prof.Dr. Ahmet PEKERYrd. Doç.Dr. Orhan ENGİNYrd. Doç.Dr. M. Emin BaysalEsnek akış tipi sistemi; hem akış tipi hem de paralel makine sistemlerininbazı ögelerinin birleşiminden oluşan özel bir yapıya sahiptir. Esnek Akış TipiÇizelgeleme (EATÇ) ve Çok İşlemcili Esnek Akış Tipi Çizelgeleme (ÇİEATÇ)Polinomiyel olmayan (NP)-Zor problemler olarak bilinir. Bu çalışmada, EATÇ veÇİEATÇ problemlerini çözmek için etkin bir Paralel Doyumsuz Algoritma (PDA)önerildi. PDA, sırasıyla yıkım ve inşa olarak iki aşamada uygulanır. Çalışmada,kontrol parametreleri olarak başlangıç popülasyonu, alt grup sayısı, iterasyon sayısı,doyum oranı ve inşa yöntemleri kullanılmıştır. Literatürdeki Carlier ve Neron'un(2000) EATÇ Problemleri ile Oğuz ve Ercan'ın (2005) ÇİEATÇ problemleri, PDAile elde edilen değerler, literatürde çözümlenmiş Döyen (2004)'in önermiş olduğuYapay Bağışıklık Sistemi (YBS), Neron (2001)'un Dal Sınır Algoritması (DSA),Oğuz (2005)'un Genetik Algoritma (GA) ve Ceran (2006)'ın GA metodları ile eldeedilen sonuçlar ile kıyaslanmıştır. Bu kıyaslamalar, önerilen PDA yaklaşımınınperformansının YBS ve Ceran (2006)'ın GA yaklaşımlarının performansları ile aynıolduğunu; DSA ve Oğuz (2005)'un GA yaklaşımlarının performanslarından daha iyiolduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisSOLVING THE HYBRID FLOW SHOP AND HYBRID FLOW SHOPWITH MULTIPROCESSOR TASK SCHEDULING PROBLEMSWITH PARALLEL GREEDY ALGORITHMReşide Elif ÖZTÜRKSelçuk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Industrial EngineeringSupervisor: Assist. Prof. Dr. Orhan ENGİN2007, 83 PageJury: Prof. Dr. Ahmet PEKERAssist. Prof. Dr. Orhan ENGİNAssist. Prof. Dr. M. Emin BaysalHybrid flow shop system has a special structure combining some elements ofboth the flow shop and the parallel machine systems. Hybrid Flow Shop Scheduling(HFS) and Hybrid Flow Shop Scheduling with Multiprocessor Task (HFSMT) areknown to be non-polinomiyel (NP)-hard problems. In this study it was suggested thatan effective Parallel Greedy Algorithm (PGA) to solve HFS and HFSMT problems.PGA is applied two phases iteratively, named destruction and construction. In study,number of started population, number of sub group, number of iteration, greedy ratioand construction methods had been used as control parameters. The Carlier andNeron (2000) HFS and Oğuz and Ercan (2005) HFSMT problems from literature hadbeen solved with PGA. These solutions had been compared with Döyen (2004)?sArtificial Immune Systems (AIS), Neron (2001)?s Branch and Bound (B&B), Oğuz(2005)?s Genetic Algorithm (GA) and Ceran (2006)?s GA methods that had beenanalysed in the literature. This comparisons have indicated that the proposed PGAapproach?s performance is the same of the performances of AIS and Ceran (2006)?sGA approaches; is better than the performances of B&B and Oğuz (2005)?s GAapproaches.