Kilis yöresinde yetişen bazı tıbbi bitki ekstrelerinin antimikrobiyal aktivitelerinin belirlenmesi
Antimicrobial activity determination of extracts of some medicinal plants growing in kilis
  1. Tez No: 346582
  2. Yazar: İSMAİL YAVUZ ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ADEM İMALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Tıbbi bitkiler, antibakteriyel, antifungal, disk difüzyon yöntemi, Kilis
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu tez çalışmasında, Kilis yöresinde yaygın olarak yetişen Sideritis libanotica subsp. linearis Labill, Hypericum perforatum L. ve Hypericum capitatum Choisybitkilerinin toprak üstü kısımları, metanol ile ekstrakte edilerek Kirby Bauer disk difüzyon yöntemine göre bazı bakteri (Escherichia coli ATCC-8739, Staphylococcus aureus ATCC-6538, Bacillus subtilis ATCC-14028, Pseudomonas aeruginosa ATCC-9027) ve funguslar (Aspergillus niger ATCC-16404, Aspergillus parasiticus NRRL-2995, Alternaria alternata ve Candida albicans ATCC-14028) üzerindeki antimikrobiyal aktiviteleri araştırılmıştır. Çalışmada kullanılan bakteri suşları, S. Libanotica subsp. linearis Labill. H. perforatum L. ve H. capitatum Choisy ekstrelerine karşı duyarlı veya dirençli idi. Özellikle de Staphylococcus aureus suşunun bu ekstrelere kar?ı en fazla duyarlı olduğu belirlenmiştir. Fungus suşlarının ise S. libanotica subsp. linearis Labill, H. perforatum L. ve H. capitatum Choisy ekstrelerine karşı bakteri suşlarına oranla daha dirençli olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, widely grown in the region of Kilis Sideritis libanotica subsp. linearis Labill, H. perforatum L. and H. capitatum Choisy above-ground portions of plants were extracted with methanol, according to Kirby-Bauer disk diffusion method of some bacterial (Escherichia coli ATCC-8739, Staphylococcus aureus ATCC-6538, Bacillus subtilis ATCC-14028, Pseudomonas aeruginosa ATCC-9027) and some fungus (Aspergillus niger ATCC-16404, Aspergillus parasiticus NRRL-2995, Alternaria alternata and Candida albicans ATCC-14028) antibacterial and antifungal activities were investigated. Bacterial strains were sensitive or resistant to S. libanotica subsp. linearis Labill, H. perforatum L. and H. capitatum Choisy of extract which were used in the study. Especially Staphylococcus aureus strains were most sensitive to this extracts. Fungus strains were more resistant to S. libanotica subsp. linearis Labill, H. perforatum L. and H. capitatum Choisy extracts than bacterial strains.