Denizli ve çevresindeki termal alanlarda bina içi radon düzeylerinin belirlenmesi
The determinatinon of indoor radon levels in geothermal regions of Denizli and its surroindings
  1. Tez No: 346604
  2. Yazar: ADİL BARAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜSLİM MURAT SAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Nükleer Mühendislik, Physics and Physics Engineering, Nuclear Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Radon, LR-115 Nükleer İz Kazıma Dedektörü, Denizli, Radon, LR-115 Nuclear Track Detector Scraping, Denizli
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Doğal radyoaktivite dünyamızı oluşturan kayalarda ve toprakta, suda ve okyanuslarda ve hatta bina materyalleri ve evlerde yaygın olarak bulunmaktadır. Bu doğal radyasyon kaynakları primordial radyasyon (uranyum ve toryum serileri) ve kozmik radyasyondur. Doğal radyasyonun ana kaynağı yerden gelen radyoaktif bir gaz olan havadaki radondur. Radon ve izotopları, ana ürünler ve bütün bozunma ürünleri, insanın soluma yolu ile aldığı doza katkı sağlarlar. Radon dünyanın birçok alanında çok yüksek dozlarda olacak şekilde havada dengesiz ve farklı dağılmaktadır ve sağlık riski oluşturmaktadır. Bazen jeotermal alanlardaki binalarda radon düzeyleri artar. Bu nedenle, Bu bölgelerin radon düzeylerinin sürekli kontrol edilmesi gerekir. Bu tez çalışmasında, Denizli jeotermal alanlardaki bazı termal otel odaları çalışma alanı olarak seçildi. Bu odalardaki radon ölçümleri LR-115 nükleer iz kazıma dedektörleri ile yapıldı. Elde edilen sonuçlara göre radon konsantrasyonları 57,71 Bq/m3 ile 275,7 Bq/m3 arasında değiştiği gözlendi. Bu sonuçlar standart değerler ile karşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
Natural radioactivity is common in the rocks an soil that makes up our the world, in water and oceans, and in building materials and homes. These natural sources are primordial radionuclides (uranium and throium) and cosmic radiations. The biggest source of natürel backround radiation is air borne radon, a daioactive gas that emanates from the ground. Radon and its isotopes, parent radiomuclides, and decay products all contribute to an average inhaled dose of human. Radon is unevenly distributed and varies with weather, such that much higher doses apply to many areas of the world, where it representes a significant health hazard. Radon levels in bulding of geothermal areas sometimes increas. Fort his reason, these regions need to be controlled radon levels continuously. In this study, some rooms in thermal hotels of Denizli geothermal areas have been selected as the sudy area. The radon meansurements in these rooms was analyzed by using LR-115 solid-state nuclear track detectors. Analysis was performed mounthly during the year. According to the results obtained, radon concentrations were to vary between 57,71 Bq/m3 and 275,7 Bq/m3. These results were observed to vary standard values.