Bölgesel kalkınma ve sanayileşme dinamikleri: Gaziantep uygulaması (1980-2010)
Regional development and industrialization dynamics: Gaziantep application (1980-2010)
  1. Tez No: 346749
  2. Yazar: HALUK BERKAN EMMİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL SEYİDOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Bölgesel Kalkınma, Büyüme, İmalat Sanayii, İhracata Dayalı Büyüme, Regional Development, Growth, Manufacturing Industry, Export Led Growth
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 250
Özet
Ulusal ve uluslar arası çalışmalarda bölgesel kalkınma ve büyümenin özelliklerine bölgesel kalkınma ile büyüme arasındaki farklılıklara, nedenlere, ilkelere, amaçlara ve araçlara değinilmiştir. Bölgesel kalkınma ve büyüme kuramları, dünyada uygulanış biçimleri tanıtılmıştır. Bununla beraber bölgesel kalkınma ve büyümeyle ilgili geçmişten günümüze kadar -konumuzla bağlantılı olan- yapılmış çalışmalar incelenmiştir. Gaziantep ilinin yerel-bölgesel ekonomik ve finansal gelişmeyi etkileyen dinamiklerin belirlenmesinde 1980-2010 yılı verilerini incelemekteyim. Gaziantep'in ekonomik durumu ve gelişimi, çevre illerle olan ekonomik ilişkisinin yanı sıra Gaziantep sananayiinin genel ve sektörel yapısı, nitelikleri ve Gaziantep için uygulanan bölgesel kalkınma politikalarını trend analizi, swot analizi, anket uygulaması ve ekonometrik model uygulanarak incelenmiş ve yorumlanmıştır. Yerel-bölgesel kalkınmada etkili olan politikaların nasıl olması gerektiği konusunda ve il bazında Gaziantep sanayiinde koşulların geliştirilmesine yönelik, ilgililere ve karar mekanizmalarına ışık tutacak önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In national and international studies, the features of regional development and growth, the differences, causes, principles, purposes and tools between development and growth are mentioned. Application of The theory of regional development and growth are introduced worldwide. Furthermore, the studies of regional development and growth that are related to our study since past to present are investigated. In the determination of local-regional economic and financial dynamics for the province of Gaziantep, I have been investigating the data between the years of 1980-2010. The economic status and development of Gaziantep, its economical relation to neighboring provinces as well as general and sectoral structure of Gaziantep Industry, its features and the regional development policies that are applied for Gaziantep, are examined and interpreted applying trend analysis, swot analysis, survey application and econometric model. The suggestions to shed light on authorities and decision-makers for determining how the policies effective on regional-local development should be and the development of the conditions of Gaziantep Industry at the provincial level, have been made.