Domates lekeli solgunluk virüsü TSWV'nün Samsun ilinde domates üretim alanlarındaki yayılış durumunun ve bazı karakteristik özelliklerinin belirlenmesi
- Tez No: 347165
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MİRAY SÖKMEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Domates, ·Virüs, TSWV, ELISA, Trips, Vektör
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Virüs hastalıkları özellikle son yıllarda Samsun ilinde domates üretiminin yapıldığı alanlarda bir problem haline gelmiştir. Domateste zarar oluşturan virüsleri n başında Domates lekeli solgunluk virüsü [rSWV) gelmektedir. Bu çalışmada, TSWV' nin Samsun ilinde domates üretim alanlarındaki bulunuş ve yayılış oranlarının saptanması, bölgede virüs taşınmasında etkili olan vektör türlerinin ve bunların hastalığın bulaşma ve yayılmasındaki rollerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. 2002 yılında 55 farklı alandan 295, 2003 yılında 45 alandan 265 olmak üzere toplam 560 adet örnek toplanmıştır. 2002 yılında örneklerin %14.6' sının, 2003 yılında ise % 18.11'inin TSWV ile enfekteli olduğu saptanmıştır. Bafra ve Çarşamba Ovaları'nda 2003 ve 2004 yıllarında Nisan-Ekim döneminde önceden belirlenen domates alanlarına sarı yapışkan tuzaklar yerleştirilerek, üretim sezonu boyunca trips türlerinin populasyon takibi yapılmıştır. Bölgede domates üretim alanlarında Thrips tabaci Undeman ve Frankliniella intonsa Trybom türleri tespit edilmiş ve T. tabacı' nin populasyon yoğunluğunun F. intonsa' ya göre daha fazla olduğu belirlenmiştir. Genelolarak her iki türün populasyon yoğunluğunun mayıs ayı sonundan itibaren artmaya başladığı, 15 Temmuz-15 Ağustos tarihleri arasında ise en yüksek seviyeye ulaştığı saptanmıştır. TSWV yayılımını izlemek amacıyla, merkezine TSWV-enfekteli bitkilerin yerleştirildiği iki dekarlık bir alanda deneme kurularak, virüsün yayılması haftalık olarak takip edilmiştir. Hastalıklı bitkilerin oranındaki vektör populasyonuna bağlı olarak meydana gelen değişiklikler sonucunda oluşan, zamana ve mesafeye bağlı artış ve azalışlar kaydedilmiştir. Deneme alanında ilk enfekteli bitki hem serolojik, hem de simptomatolojik olarak inokulum kaynağının araziye bırakılmasından 3 hafta sonra tespit edilmiştir. Temmuz-Ağustos döneminden itibaren artan vektör faaliyeti sonucunda, yeni enfekteli hale gelen bitkilerin oranı inokulumun araziye bırakılmasından 5 hafta sonra daha da artmıştır. Yapışkan tuzaklarda yakalanan vektör sayısı He enfekteli bitkilerin oranı arasındaki ilişki istatistiki olarak önemli bulunmuştur. TSWV 'nin domateste %42.1 oranında ürün kaybına ve %95.5 oranında pazarlanabilir değer kaybına sebep olduğu belirlenmiştir. Bazı ülkelerde T. tabaci ile taşınamayan izolatlara sahip olan TSWV' nin in vitro' da T. tabaci ile tütünden tütüne ve tütünden domates bitkisine taşındığı ortaya konmuştur. Ayrıca, TSWV' nin kapsid protein (N) genine spesifik primerler ile enfekteli bitkilerde ve tripsıerde TSWV enfeksiyonu reverse transkripsiyon-polimeraz zincir reaksiyonu (RT-PCR) yöntemi ile de belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Virus diseases have become a serious problem in tomato crop in Samsun province. Tomato spofted wilt virus (TSWV) is one of the most destructive viruses in the region. Objective of the present study was to determine the incidence and spread of TSWV and find out its possible vector species that can be important in virus spread in tomato field s in Samsun province. The results of surveys showed that the incidences of TSWV in tomato fields were 14.6% and 18.1% in 2002 and 2003, respectively. Thrips species were caught by yellow sticky traps which were placed in tomato fields in Bafra and Carsamba plains, and their population densities were monitored between April and October during in 2002 and 2003 growing season. Two different species, Thrips tabaci Undernan and Frankliniella intonsa Trybom were identified. Population density of T. tabaci was found to be higher than that of F. intonsa. Both species occurred at the end of May and reached the highest levels between mid-June and mid-August, 2004. AIso, the progress of TSWV incidence in the experimental field given a single internal virus source was monitored weekly. The virus incidence was recorded in time and space in relation to vector abundance. The first infected plants were determined 3 weeks after the field was exposed to virus source plants. High vector f1ights between the mid-July and m id-August, 2004 caused an more increase in the number of new infected plants after 5th week (August 2) of sampling. There was a significant correlation between the number of vectors caught in sticky traps and the number of infected plants. The yield and quality losses caused by TSWV infection in tomato were also estimated in this study. TSWV caused 42.1%and 95.5% in yield and marketable value of tomato, respectively. TSWV, which have been reported to have some non-transmissible tomato isolates by T. tabaci in other countries, was shown to be transmitted from tobacco to tobacco, and to tomato by T. tabaci in this study. In addition, TSWV were alsa determined in the infected plants and thrips by reverse transcription-polymerase chain reaction (RT-PCR) using primers specific to the capsid protein gene of TSWV. Key words. Tomato, Virus, TSWV, ELISA, Thrips, Vector.