İdyopatik göğüs ağrısıyla başvuran çocuklarda kalp hızı değişkenliği ve efor testinin etkisinin incelenmesi
- Tez No: 347174
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL BAYSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı, göğüs ağrısı, efor testi, kalp hızı değişkenliği, Chidhood, chest pain, exercise test, heart rate variability (HRV)
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Göğüs ağrısı, vücudun ön yüzünde boyun ve üst abdomen arasında hissedilen ağrı ya da rahatsızlıktır. Göğüs ağrısı, üfürümlerden sonra çocuklarda ve adölesanlarda pediatrik kardiyoloji polikliniklerine en sık başvuru nedenidir. Acil ve genel polikliniklere başvuru nedenleri arasında baş ve karın ağrılarından sonra üçüncü sırada göğüs ağrısı yer almaktadır. Çocuklardaki göğüs ağrısı nedenleri arasında en başta idyopatik nedenler bulunmaktadır.Göğüs ağrısıyla başvuran çocukların aileleri, özellikle koroner arter hastalığı gibi kardiyak nedenler açısından endişe duymaktadırlar. Göğüs ağrısıyla başvuran idyopatik göğüs ağrılı hastalarda kardiyak otonomik aktiviteyi göstermek amacıyla çalışmamızı planladık.Çalışmaya kardiyoloji polikliniğine göğüs ağrısı yakınması ile başvuran idyopatik göğüs ağrılı 4-17 yaş arası 46 çocuk alındı. Kontrol grubu olarak, kardiyoloji polikliniğine, spor okullarına kayıt öncesi kardiyolojik muayene amaçlı yönlendirilen, başka bir yakınması veya hastalığı olmayan 42 sağlıklı çocuk alındı. Göğüs ağrısı yakınması olan ve kontrol grubundaki tüm çocuklara modifiye Bruce protokolüyle efor testi yapıldı. Efor testinden hemen önce, efor testinden hemen sonra ve efor testinden 10 dakika sonra 5'er dakikalık EKG kayıtları alındı. Bu kayıtlarda kalp hızı değişkenliği(KHD) frekans parametrelerinden düşük frekans (LF), yüksek frekans (HF) ve LF/HF oranları ölçüldü.İdyopatik göğüs ağrısı olan çocuklarda ve kontrol grubunda LF, HF ve LF/HF oranında farklılık saptanmadı.Efor testi, göğüs ağrısı olan grupta sağlıklı gruba göre kalp hızı değişkenliğinde farklılığa yol açmamıştı. Efordan 10 dakika sonra her iki grupta da benzer şekilde LF'de artış tespit edildi. Efordan hemen sonra ve 10 dakika sonrasında kalp hızı değişkenliği parametrelerinden HF'de efor öncesine göre her iki grupta da azalma olmaktadır. Efordan hemen sonra ve 10 dakika sonrasında kalp hızı değişkenliği parametrelerinden LF/HF'de efor öncesine göre her iki grupta da artma olmaktadır. Bu bulguların ışığında efor testiyle sempatik sistemde aktivasyon ve parasempatik sistem aktivasyonunda azalmanın varlığından söz edilebilir.İdyopatik göğüs ağrısı olan çocuklarda ve sağlıklı çocuklarda KHD bir farklılık göstermemektedir. Eforun kardiyak otonomik aktiviteye etkisi sağlıklı grupla aynı olmakla birlikte, belirli bir yaştan sonra artan sempatik aktivite azalan parasempatik aktivitenin söz konusu olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Chest pain is a discomfort or pain that is felt anywhere along the frontal upper body between neck and upper abdomen. In children and adolescents chest pain is the second most common reason for referral to paediatric cardiology departments except murmur and third most frequent reason for referral to emergency and general medical departments apart from headache and abdominal pain. The idiopathic chest pain is the most frequent cause in children.Parents referred to a clinic on account of his childs chest pain, frequently feel anxious about cardiac reasons especially coronary artery disease. We designed our study to investigate the cardiac autonomic activity in children who were referred to pediatric cardiology department with chest pain.Forty six children aged between 4 to 17 years who were referred to the paediatric cardiology department with idiopathic chest pain and 42 healthy children without any complaint or disease who were directed to the paediatric cardiology department for cardiac examination before admission to a school of sports were enrolled in the study. Exercise test by modified Bruce protocol was performed in both groups. Five minute ECG recordings were performed before, after and ten minutes after the exercise test and low frequency (LF), high frequency (HF) and LF/HF ratios were calculated.There was no statistically significant difference in LF, HF, LF/HF values between the group with idiopathic chest pain and the healthy children.There was no significant alteration observed due to exercise test in idiopathic chest pain group when compared with healthy children. A similar pattern of increase in LF was observed in both groups ten minutes after the exercise test. HF parameter was significantly decreased immediately after and 10 minutes after the exercise test in both groups. A significant increase in LF/HF ratio was observed in both groups after and ten minutes after the exercise test. As a conclusion, we can mention an activation in sympathetic system and a decrease in parasympathetic system activity due to exercise test .There is no difference between healthy children and children with idiopathic chest pain for the heart rate variability. Although the effect of effort on cardiac autonomic activity is same in children with idiopathic chest pain as in healthy children , we can suggest the sympathetic activity is increasing and parasympathetic activity is decreasing as the age gets older.