Reducing prejudice through imagined social contact
Hayali sosyal temas aracılığı ile ön yargıyı azaltmak
  1. Tez No: 347216
  2. Yazar: SANEM KÜÇÜKKÖMÜRLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAY SAKALLI UĞURLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Hayali Temas Teorisi, Uzun süreli etki, Hayali temasta bireysel farklılık, Detaylı hayal kurmanın etkisi, farklı örnekler hayal etmenin etkisi, Hayali Temas Teorisi, Uzun süreli etki, Hayali temasta bireysel farklılık, Detaylı hayal kurmanın etkisi, farklı örnekler hayal etmenin etkisi
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Hayali Temas Kuramı bireysel farklılık, uzun süreli etki, ve en etkili manipülasyon yöntemi açılarından incelendi. Hayali Temas Kuramına göre diğer gruptan bir kişi ile temasa geçtiğimizi hayal etmemiz, o gruba dair tutumumuzu iyileştirir (Turner, Crisp ve Lambert, 2007). Günlük hayatta fazla hayal kurma alışkanlığının, bireysel farklılık olarak, hayali temas etkisini arttırması beklenmiştir. Birinci çalışmada FRP (fantastik rol yapma oyunu) oyuncularından oluşan bir örneklem bireysel farklılığı örneklemek için oluşturulmuştur (Study 1a). FRP oyuncularının hayal kurma pratikleri sebebiyle hayali temasda bulunan etkileri daha güçlü göstermeleri beklenmektedir. Ayrıca hayali temasın uzun süreli etkisi araştırılmıştır (Study 1b). İkinci çalışmada literatürde uygulanan iki farklı manipülasyon tekniği olan detaylı hayal kurma ve farklı örnekler hayal etme teknikleri en etkili tekniği bulmak için karşılaştırılmıştır. Bu çalışma ile manipülasyon tekniklerini karşılaştırarak hayal etme ve düşünme sistemlerinin altında yatan mekanizmanın bulunması amaçlanmaktadır. Sonuçlar göstermiştir ki; hayali temas ön yargıyı azaltma konusunda etkilidir ama bu etki FRP oyuncuları arasında bulunmamıştır. Ayrıca hayali temas etkisi bir ay sürmektedir. Fakat manipülasyon teknikleri arasında fark bulunamamıştır. Bulgular tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Imagined Contact Theory is studied to examine whether there is an individual difference and remaining effect of imagined contact; and to determine more effective manipulation technique. Imagined Contact Theory suggests that imagining an out-group member in a contact situation leads to an improvement in attitudes toward that out-group (Turner, Crisp, & Lambert, 2007). Individual differences, as using imagination more in daily life, may facilitate the prejudice decreasing effect of imagined contact. In the first study, FRP (fantasy role playing) gamers were selected to examine individual differences and it is expected to find enhanced imagined contact effect because of their practicing of imagination (Study 1a) and long term effect of imagined contact is examined (Study 1b). In the second study, more effective manipulation technique is inspected and two manipulation techniques are compared depending on the literature which are detailed imagination and different exemplars imagination. It is expected to explore underlying cognitive working principles via comparing two techniques whether detail or different exemplar imagination is more effective for human thinking style. Results showed that, though imagined contact effect on attitudes toward homosexuals was found, being FRP player did not foster this effect. Secondly, effect of imagined contact on homosexual attitude did not change in the long run. Lastly, difference between manipulations could not be found. Results were discussed.