Modelling electricity demand in Turkey for 1998-2011
Türkiye'deki elektrik talebinin modellenmesi 1998-2011
- Tez No: 347268
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESMA GAYGISIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Enerji, Economics, Energy
- Anahtar Kelimeler: Mevsimsel Birim Kök, Elektrik Talebi, Coentegrasyon, Vektör Hata Düzeltme Modeli, Seasonal Unit Root Test, Electricity Demand, Cointegration, Vector Error Correction Model
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu tez Türkiye'nin çeyrek bazlı elektrik talebini tahmin etmektedir. İlk olarak değişkenler için uygun zaman serisi modeli bulunmuştur: elektrik talebi, gayri safi yurt içi hasıla ve elektrik fiyatı. Uygun zaman serisi modeli bulunduktan sonra Hylleberg, Engle, Granger ve Yoo (1990) testi değişkenlere uygulanmıştır. Sonuçlar elektrik fiyatı için mevsimsel birim kökün olduğunu göstermektedir, her ne kadar grafikden görülmesede. Uygun zaman serisi modeli seçildiği zaman, diğer değişkenlerde mevsimsel birim kök yoktur. Sonra koentegrasyon vektör otoregresif modele bakılarak bulunmuştur. Koentegrasyon olduğu için vektör hata düzeltme modeli bulunmuştur. Uzun dönem dengesi fiyat bağımlı değişken ve gayri safi yurt içi hasıla bağımsız değişken iken vardır. Sıcaklık dışsal değişken olarak alınırken, talep istatistiksel olarak anlamsızdır.
Özet (Çeviri)
This thesis estimates the quarterly electricity demand of Turkey. First of all proper seasonal time series model are found for the variables: electricity demand, temperature, gross domestic product and electricity price. After the right seasonal time series model are found Hylleberg, Engle, Granger and Yoo (1990) test is applied to each variable. The results of the test show that seasonal unit roots exist for the electricity price even it cannot be seen at the graph. The other variables have no seasonal unit roots when the proper seasonal time series model is chosen. Later, the cointegration is tested by looking at the vector autoregressive model. As the cointegration is seen vector error correction model is found. There is long-run equilibrium when the price is the dependent variable and independent variable is gross domestic product. Temperature is taken as exogenous variable and demand is not statistically significant.