Friedrich List, Ziya Gökalp and the national economy thesis in the Ottoman Empire
Friedrich List, Ziya Gökalp ve Osmanlı İmparatorluğu'nda milli iktisat tezi
- Tez No: 347267
- Danışmanlar: PROF. DR. EYÜP ÖZVEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Tarih, Economics, History
- Anahtar Kelimeler: Milli İktisat, Ziya Gökalp, Osmanlı İktisat Düşüncesi, Türk Yurdu, İktisadiyat, National Economy, Ziya Gökalp, Ottoman Economic Thought, Türk Yurdu, İktisadiyat
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu tez, Milli İktisat kavramının Friedrich List'in çalışmalarındaki ilk hali ile kavramın Osmanlı düşüncesinde, özellikle Ziya Gökalp'ın çalışmalarında, bulunan teorik izdüşümlerini karşılaştırmaktadır. Milli İktisat'ın Osmanlı düşünce dünyasındaki etkilerine iki dergiyi, Türk Yurdu ve İktisadiyat Mecmuası, göz önünde bulundurarak ışık tutmakta ve Osmanlı İmparatorluğu'nda II. Meşrutiyet sonrası hız kazanan Milli İktisat uygulamaları ile sanayileşme yolunda atılan adımları inceleyerek teorinin uygulama kanadını ele almaktadır. Bu bağlamda, Milli İktisat'ın Osmanlı İmparatorluğu'ndaki teorik gelişiminin uygulanan politikalarda nasıl ve ne kadar etkiye sahip olduğu soruları da yanıtlanmak istenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study compares the National Economy concept as it is employed in Friedrich List's works with its theoretical reflections among Ottoman intelligentsia, particularly in Ziya Gökalp. The effects of National Economy on the Ottoman thought is examined by bearing in mind two journals: Türk Yurdu and İktisadiyat Mecmuası. The field of application of National Economy is explicated by an analysis of the first steps towards industrialization, especially after the Young Turk Revolution of 1908. It attempts to find answers to the questions as to how and to what degree the theoretical development of National Economy affected the Ottoman economic policies implemented.